Tri miliona KM za projekte navodnjavanja u Bihaću i Sanskom Mostu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tri miliona KM za projekte navodnjavanja u Bihaću i Sanskom Mostu

Danas je održana  Međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji "Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija".

13.09.2018. 15:25 Izvor: / Akta.ba

U okviru Sajma Ekobis u organizaciji  Privredne komore Unsko-sanskog kantona, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva održana je Međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji "Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija".

Ovom prilikom je istaknuto kako je poljoprivreda jedna od strateških grana ovoga Kantona. Statistički podaci govori da poljoprivreda u ovom Kantonu učestvuje samo sa devet posto, što nije dovoljno, te treba raditi na povećanju tog procenta.

Posebnu pažnju o ovom dijelu konferencije izazvalo je potpisivanje ugovora za dizajn projekta navodnjavanja u Gradu Bihaću i Općini Sanski Most. Pomenuti ugovor su potpisali federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović.

Vrijednost projekta na području dvije navedene općine je blizu tri miliona maraka, a implemetira se uz pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Svjetske banke uz financijsku podršku Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Kroz realizaciju Projekta razvoja navodnjavanja na području Bihaća i Sanskog Mosta bit će razvijena primarna i sekundarna mreža za navodnjavanje i odvodnju na području mjesnih zajednica Klokot – Papari i Bakšaiš u Bihaću, odnosno u mjesnim zajednicama Šehovci i Trnava u Sanskom Mostu.

Ministar Dedić ovu priliku je iskoristio, te kazao kako navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta spada u najbitnije projekte koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede.

"Cilj projekta jeste da udvostručimo površinu zemljišta koje se navodnjavaju u našem entitetu. Pretpostavke postoje, a to je veliko vodno bogatstvo, prije svega naše rijeke poput Une i Sane", kazao je ministar, te dodao kako se projekat uspješno realizuje u deset općina Federacije BiH, među kojima su i i ove dvije općine.

Ovaj projekat je od velike važnosti jer se njim riješava suša, te će na ovaj način poljoprivrednici imati manje štete.

Investicija je velika, ali su kako kaže Dedić, prednosti dugoročne, jer osim spriječavanja posljedica od suša, navodnjavanjem povećavaju prinosi, kao i stepen korištenja zemljišta, znatno se poboljšava kvalitet plodova, a otvaraju se i mogućnosti druge sjetve.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je kako će ovim projektom biti obuhvaćeno 80 hektara poljoprivrednih parcela.

"Za nas je posebno značajno da se poljoprivreda napokon stavlja u prvi plan, da se resurs, odnosno poljoprivredno zemljište mora zaštiti, te da se mora raditi na stepenu obrađivanja zemlje", rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Svoje zadovoljstvo potpisanim ugovorom izrazio je i načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović. Kazao je kako je ovo vjerovatno najveće pojedinačno ulaganje u poljoprivredu na području ove općine u poslijeratnom periodu. Pojasnio je da se radi  o ulaganju od 1.450.000 KM, što će omogućiti da više od 90 hektara obradivog zemljišta na području mjesnih zajednica Šehovci i Trnova bude navodnjeno.

Husein Rošić, premijer USK čestitao je svima na realizaciji današnjeg projekta.

Dodao je kako je ovo ujedno poruka drugim predstavnicima lokalnih zajednica da krenu istim putem. Smatra kako treba raditi na poboljšanju i stvaranju ambijenta za veća ulaganja.

U okviru Ekobisa osim ove konferencije u toku dana održana je i konferencija o uzgoju i plasmanu lješnjaka, konferencija o iskustvima Hrvatske u korištenju EU fondova, a za sutrašnji dan je planirano održavanje panela o gastro-turizmu, kojim se ugostiteljima i turističkim radnicima žele pokazati kako od hrane napraviti biznis.

Inače, u proteklih petnaest godina postojanja ova sajamska manifestacija isprofilirala se kao jedna od najznačajnijih ove tematike na području jugoistočne Europe. Potvrđuju to činjenice da se u proteklom periodu na sajmu predstavilo 2.900 izlagača iz osamnaest zemalja. Uspješno je realizirano više od 550 pratećih sadržaja a sajam posjetilo 210.000 posjetilaca.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti