Otvoren 25. sajam ZEPS i 15. sajam metala ZEPS Intermetal

02.10.2018. 11:56 / Izvor: Akta.ba
Otvoren 25. sajam ZEPS i 15. sajam metala ZEPS Intermetal
OTVORI GALERIJU

U proteklih 25 godina ZEPS je predstavljao najveći sajamski dogadaj u BiH.

"25 sajam ZEPS dočekujemo u povoljnijem privrednom ambijentu. Privreda ZDK bilježi dobre rezultate. Privredni pokazatelji su ohrabrujući, industrijska proizvodnja je u porastu. ZDK ima najveći izvoz u Federaciji BIH. Pokrivenost uvoza izvozom je 91 posto, a u izvozu Federacije učestvujemo sa 26 posto kao najveći izvoznici, tj. oko 1,8 milijardu", kazao je Miralem Galijašević, premijer ZDK prilikom otvaranja 25. Zeničkog privrednog sajma "ZEPS" i 15. međunarodnog sajama metala "ZEPS Intermetal".

Tom prilikom je istakao da sve što ova Vlada radi, radi u cilju otvaranja novih radnih mjesta, što je i osnovni cilj svih poticaja koje Vlada daje.

"Svi u ovom vremenu trebamo biti optimisti, te je stoga okupljanje privrednika potrebno i poželjno. Uvjeren sam da će ponudači tokom trajanja sajma pronaći mnoštvo prilika za sklapanje novih poslovnih aranžmana i time proširiti listu partnera za plasman svojih proizvoda", naglasio je Galijašević, te dodao da je misija Vlade da ZDK postane savremena evropska regija, ugodna za život i rad i atraktivna za investiranje koja svoj održivi razvoj temelji na ljudskim potencijalima i bogatim kulturno- historijskim potencijalima i čistom okolišu.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH istakao je kako je sajam ZEPS važan za privrednike jer na jednom mjestu mogu pokazati svoje potencijale, te pokazati drugu sliku o BiH kao zemlji sa vrlodobrim izlagačima sa kvalitetnom robom i koji zauzimaju značajno mjesto na tržištu EU.

"Nama iz Privredne komore je drago što se nastavlja tradicija sajmova. Sajmovanje se mora nastaviti bez obzira na sve sadašnje tehnologije, direktni kontakt sa privrednicima je ono što dovodi do konačne odluke u ulasku u poslovanje", kazao je ovom prilikom Jašarspahić.

Vedad Šestić direktor ZEPS-a kazao je da je ove godine na ZEPS-u 480 izlagača, što je manji broj u odnosu na prošlu godinu.

"U proteklih 25 godina ZEPS je predstavljao najveći sajamski dogadaj u BiH, te je po kvalitetu i kvantitetu ostao na najvećem nivou u BiH", rekao je Šestić.

Naveo je kako dogovor dva poslovna čovjeka koji na sajmu dogovore i potpišu ugovor o poslu, lagano pada u zaborav.

"ZEPS je gigant i to dokazuje 25 godina. Neki sajmovi se održe jednom, dva puta, ali niko u BiH 25 puta. On je zenički brend sviđalo se to nekome ili ne i to će i ostati. On je izvan političkih previranja, dešavanja koja smo prevazišli, granica u ekonomiji koje mi u ZEPSu ne priznajemo. ZEPS je fenix i uvijek će biti za jedan korak ispred drugih", poručio je Šestić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pozvao je sve privrednike da investiraju u taj grad te najavio da će biti iznenađeni brzinom kojom će im izdavati potrebna dokumenta za rad, a uskoro će, kazao je Kasumović, u dvije radne zone moći kupiti i zemljište za svoje firme po cijeni od samo jedne KM.

Vjekoslav Vuković, potpredsjednik Vanskotrgovinske komore BIH kazao je kako svi ekonomski pokazatelji pokazuju ukupan rast bh. privrede, koja pritom 70 posto svoje proizvodnje izvozi u zemlje Evropske unije. BiH je, istakao je Vuković, u prvih osam mjeseci izvezla preko osam milijardi KM.

"Sve skupa kazano, čini povećanje imidža BiH, u odnosu na postojeće kompleksno administrativno okruženje. U kojem svojim vrijednošću, zalaganjem i maksimalnim naporima u povećanju kvalitete i brzine vaših usluga, naši gospodarstvenici stvaraju pravu sliku o BiH. Kao zemlje vrlo vrijednih, časnih i poduzetnih ljudi, a što potvrđuju i ovakve sajamske manifestacije. Iskoristimo ovu manifestaciju, kao komunikacijski kanal za sklapanje novih poslova, prijateljstava, partnerstava i angažmana koji nedvojbeno daju svoj doprinos opstanku mladih u BiH", kazao je Vuković.

Ovogodišnji ZEPS se održava na 8.000 kvadratnih metara, a okupio je izlagače iz 19 zemalja svijeta, od čega je oko 10 izlagača iz Zenice. Struktura izlagača je u omjeru 54 naprema 46 posto u korist domaćih izlagača. 

Sajam se održava od 02. do 06. oktobra na prostoru Kamberovića polja u Zenici, a organizator je Poslovni sistem RMK Promet.

Budući da je sajam nešto skromniji ove godine, organizatori sajma očekuju oko 25.000 posjetitelja.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti