Tuzlanski aerodrom u pregovorima sa WizzAir-om za novi ugovor i destinacije

09.10.2018. 14:06 / Izvor: Akta.ba
Tuzlanski aerodrom u pregovorima sa WizzAir-om za novi ugovor i destinacije

Aerodrom Tuzla tenutno je u središtu 3,3 miliona eura vrijednog proširenja. Aerodromski terminal se prostire sa sadašnjih 2.971 na 4.915 kvadratnih metara. 

Aerodrom Tuzla počet će pregovore sa poznatim low cost prijevoznikom WizzAir o novom četverogodišnjem sporazumu, što će osigurati avionske usluge u trećem po veličini gradu u Bosni i Hercegovini a najmanje do 2023. godine, piše portal Ex-Yu Aviation. Postojeći četverogodišnji ugovor ističe i novembru iduće godine.

"Mi ćemo početi razgovore ove godine o stacioniranju trećeg aviona u Tuzli. Kao rezultat toga, vjerujem da ćemo imati neke nove rute već sljedeće godine, pored četiri koje su sezonske, prekinute a to su Baden-Baden, Stockholm Skavsta, Billund i Vaxjo, a koje će se nastaviti", kazao je direktor Aerodroma Tuzla, Rifet Karasalihović. 

Već ranije su Hamburg, Paris Beauvais i Milano identifikovani kao potencijalne destinacije za letove iz Tuzle. 

Kao jedini operater iz Tuzle, WizzAir je pomogao da započne razvoj avionskog prijevoza putnika prije pet godina. Tokom prva tri kvartala 2018. godine, drugi najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini imao je 464.240 putnika, što je za 14,9 postoviše nego u istom periodu prošle godine. Samo u septembru, Tuzlanski aerodrom je opslužio 56.060 putnika, što je više za 6,1 posto.

Aerodrom procjenjuje da će do kraja godine registrovati 570.000 putnika. 

U međuvremenu, Vlada Tuzlanskog kantona razmatra ponudu turske kompanije Kozuva Cay Evihas za preuzimanje Aerodroma Tuzla kroz ugovor o koncesiji. Konglomerat, sa interesima u građevinarstvu i infrastrukturi, upravlja međunarodnim aerodromom u Mogadišu u Somaliji. 

"Ako ponuda bude dobra, postoji velika vjerovatnost da će biti prihvaćena, a ako ne, mi ćemo nastaviti sa našim planovima", istakao je Karasalihović. 

Aerodrom Tuzla trenutno je u središtu 3,3 miliona eura vrijednog proširenja. Aerodromski terminal se prostire sa sadašnjih 2.971 na 4.915 kvadratnih metara. 

Dodatni kapacitet će mu omogućiti da upravlja sa 800 putnika na sat, u odnosu na sadašnjih 400. Rekonstrukcija i proširenje putničkog terminala će povećati kapacitet na 700.000 putnika godišnje. Budući terminal će imati mogućnost da u istom satu obezbijedi do dva aviona. Osim toga, u prilici će biti da opsluži do 400 putnika u dolasku, uz istovremeno 400 putnika u odlasku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti