Farmeri s Kupresa pokreću vlastitu proizvodnju zahvaljujući donacijama EU

12.10.2018. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Farmeri s Kupresa pokreću vlastitu proizvodnju zahvaljujući donacijama EU

EU Projekt "Borba protiv nezaposlenosti kroz partnerstvo sa lokalnim akterima" se provodi od 2016. godine.

Kako bi pokrenuli svoju vlastitu proizvodnju,  farmerima je u četvrtak 11. listopada, na Kupresu podijeljeno 29 steonih junica i veća količina farmerske  opreme. Oprema je dodijeljena u sklopu projekta "Borba protiv nezaposlenosti kroz partnerstvo sa lokalnim akterima" koji financira Europska Unija u vrijednosti od 240.000 eura.

Mijo Vila, jedan od farmera čiji je rad potpomognut  kroz ovaj projekt, naglasio je značaj podrške za farmere u Kupresu koji je dominantno poljoprivredni i stočarski kraj i koji je u Bosni i Hercegovini ali i šire, prepoznat po proizvodnji Kupreškog sira. 

Dodao je i to, da su pored mnogobrojnih aktivnosti u sklopu projekta, održane i obuke za lokalne farmere, koji su imali priliku saznati više o novim tehnikama proizvodnje mlijeka.

Kroz projekt je podržano dvadeset farmera sa područja Kupresa, koji su pored junica, dobili i poljoprivrednu i farmersku opremu, kao što su muzilice, freze, te prikolice za traktor. Načelnik Kupresa, Milan Raštegorac izrazio je svoju zahvalnost i istaknuo veliki značaj i potrebu  podrške farmerima u Kupresu.

Raštegorac dodaje i da su kroz ovaj projekt osigurana nova radna mjesta i održivi prihod za 30 porodica u ovoj općini. 

Andrea Vera, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse pri Delegaciji EU u BiH naglasio je kako će projekt generirati nova radna mjesta i poboljšati životni standard stanovnika na ovom području, ali i pridonijeti strateškom razvoju tržišta rada u BiH.

"Partnerstvo između vas, farmera, lokalnih vlasti i poslovnog sektora koje je nastalo u okviru ovog projekta, ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta, promicanje socijalne uključenosti i poboljšanje kvalitete života stanovnika u Kupresu. Europska unija daje svoj doprinos poboljšanju ekonomske situacije na ovom području i nastavit će vas podupirati u nastojanjima kako bi ova zemlja postala snažna i konkurentna'', rekao je Vera.

EU Projekt "Borba protiv nezaposlenosti kroz partnerstvo sa lokalnim akterima" se provodi od 2016. godine i do sada je ukupno podržano oko 30 nezaposlenih osoba sa područja Kupresa. 

Oko 20 nezaposlenih najugroženijih porodica su dobile poticaj za uzgoj stoke, čime će postati samozaposleni, a od oko 30 osoba su kroz obuku za stjecanje novih vještina, 10 će dobiti novo zaposlenje.  

Općina u kojoj je  više od 35 hektara pokriveno poljoprivrednim zemljištem i pašnjacima,  i koja je u svom razvojnom planu fokusirana na razvoj prehrambene industrije i  preradu mesnih i mliječnih proizvoda, svaka pomoć je dobro došla-stava su i općinske vlasti, ali i poljoprivrednici, priopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti