U Žepču održan peti Gospodarski forum

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Žepču održan peti Gospodarski forum

Unutar središnje teme foruma "Znanje bez granica", raspravljalo se i o nekoliko podtema, među kojima i o tome "Kako prenijeti znanje iz dijaspore".

13.10.2018. 09:13 Izvor: / Akta.ba

U sklopu Programa obilježavanja Dana općine Žepče, općinski načelnik Mato Zovko u restoranu California Lug-Brankovići otvorio je peti po redu Gospodarski forum općine Žepče na temu „Znanje bez granica“ Kao i prethodnih godina forum je okupio brojne goste iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Pored direktora državnih institucija, javnih poduzeća, osnovnih i srednjih škola, predstavnika privatnog i nevladinog sektora, forumu su nazočili federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja RH Vlado Prskalo, načelnici partnerskih općina Tovarnik Ruža Veselčić  Šiljaković i Stari Jankovci Dragan Sudarević, te brojni drugi.

Unutar središnje teme foruma „Znanje bez granica“, raspravljalo se i o nekoliko podtema, među kojima i o tome „Kako prenijeti znanje iz dijaspore“.

Izazov novog vremena je osposobljena radna snaga koja ima potrebne vještine i može odgovoriti zahtjevima pred kojima se nalazi privatni sektor u Bosni i Hercegovini. Kako doći do tražene radne snage? Kako motivirati radnike da svoja postojeća znanja i vještine unaprijede novim? Kada će poslodavci shvatiti da trebaju ulagati u znanje svojih radnika? Samo su neka od pitanja na koja su danas u Žepču odgovarali stručnjaci iz područja ekonomije, obrazovanja, zapošljavanja i  lokalnog ekonomskog razvoja iz BiH, RH i CG.

O tome „Kako prenijeti znanje iz dijaspore“ govorili su predstavnici kompanije „Profil isolation“ iz Žepča, a pozitivna iskustva na tu temu podijelili su i predstavnici Općine Velika Kladuša koja je prva uspostavila Ured za dijasporu u BiH. Inače, dijaspora je potvrđena kao jedan od resursa Bosne i Hercegovine i to ne samo financijski nego i kroz mnoga znanja i vještine koje ljudi koji su otišli u zemlje EU i dalje mogu prenijeti i na taj način pomoći Bosni i Hercegovini.

Poruka 5. Gospodarskog foruma je da se moramo uvezivati i umrežavati, moramo početi vrednovati znanje i vještine. Nije dovoljno ono što steknemo na fakultetima i u školama, nego moramo stalno raditi na sebi. Ujedno je poslan poziv i  svim razinama vlasti da više ulažu u znanje i da više daju potporu u razvoju i stimulaciji malim i srednjim poduzećima za razvoj inovacija i tehnologija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti