Poboljšanje uvjeta stanovanja socijalno ugroženih u ruralnim područjima BiH

21.10.2018. 19:54 / Izvor: Akta.ba
Poboljšanje uvjeta stanovanja socijalno ugroženih u ruralnim područjima BiH

Cilj projekta je primarno borba protiv loših i nezdravih stambenih uvjeta u ruralnim područjima i poboljšanje uvjeta života i isključivo je usmjeren na renoviranje i rekonstrukciju postojećih objekata

Projekat koji nakon uspješne implementacije u Fojnici u 2017. godini, pod imenom “Poboljšanje uvjeta stanovanja socijalno ugroženih osoba u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine”, provođen od strane Udruženja Alterural u suradnji sa Općinom Vareš i financiranom od strane Fondacije Abbe Pierre, bilježi svoju drugu uzastopnu godinu u Varešu, gradiću koji je na pedesetak kilometara udaljen od Sarajeva.
 

Aktivnosti tokom druge godine Projekta u Varešu su započele na proljeće, u martu 2018. godine objavljivanjem Javnog poziva, na koji su upravo imale priliku aplicirati najugroženije porodice na području općine Vareš. Aplikanti su trebali zadovoljiti sljedeće kriterije: Da žive u kući koja nije pogodna za stanovanje (nezdravi/nesigurni uvjeti stanovanja), da se radi o starim osobama bez finansijske pomoći, žene sa djecom, porodice sa bolesnim članom/invalidom, te porodice koje nisu primale pomoć od drugih organizacija. Cilj projekta je primarno borba protiv loših i nezdravih stambenih uvjeta u ruralnim područjima i poboljšanje uvjeta života i isključivo je usmjeren na renoviranje i rekonstrukciju postojećih objekata. Činjenica koja je na neki način ilustruje sliku socijalno ugroženih porodica na području ove općine je svakako i veliki broj pristiglih aplikacija.
 

Nakon što je tim Alterurala na licu mjesta obišao i utvrdio stvarno stanje uvjeta za život svih porodica koje su aplicirale na području općine Vareš sastavljena je Komisija od strane predstavnika ustanova koje svakodnevno rade sa slučajevima socijalno ugroženih porodica i tima Alterurala koji je imao dužnost da utvrdi stvarno stanje na terenu, te su svi aplikanti izbodovani i načinjena je finalna lista od 18 porodica za koje je Komisija na osnovu određenih kriterija smatrala da su u najvećoj potrebi, u skladu sa budžetom, finansiranom uz pomoć Fondacije Abbe Pierre iz Francuske.

U proteklih mjesec dana su u toku aktivnosti izvođenja radova za izabrane porodice koji između ostalog uključuju renoviranje kupatila, kuhinje, popravke krova, izmjena elektroinstalacije, izmjena prozora i vrata. Sve radove izvode preduzeća iz Vareša uz kontinuirani monitoring Alterural osoblja zaduženog za svakodnevno praćenje toka radova. Završetak svih radova je planiran do kraja mjeseca novembra 2018. godine, nakon čega će uslijediti evaluacija dosadašnjih aktivnosti Projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti