Za ulazak u zemlje EU od 2021. građanima BiH će biti potrebno odobrenje

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za ulazak u zemlje EU od 2021. građanima BiH će biti potrebno odobrenje

Vijeće Evropske unije je 5. septembra 2018. donijelo Uredbu o uspostavi Evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS).

25.10.2018. 13:31 Izvor: / Akta.ba

Građani trećih zemalja koje su oslobođene plaćanja viza od 2021. godine bit će dužni  posjedovati odobrenje za putovanje koje će morati platiti sedam eura a koje će im omogućiti nesmetan ulazak u zemlje Evrospke unije - Schengena.

Kako su za Akta.ba potvrdili iz Delegacije Evropske unije u BiH ovdje nije riječ o vizi, kako su pojedini mediji pisali, već o posebnom odobrenju Europskog sistema za odobrenje putovanja - ETIAS -a koje će građanima omogućiti nesmetan boravak na teritoriju Schengena u trajanju od 90 dana, a važit će tri godine ili do isteka valjanosti putne isprave navedene u postupku podnošenja zahtjeva, ovisno o tome što nastupa prije.

"Treba naglasiti da ETIAS odobrenje za putovanje nije viza. Državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje će moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u schengensko područje trebati dobiti odobrenje za putovanje", kazali su iz Delegacije.

Vijeće Evropske unije je 5. septembra 2018. donijelo Uredbu o uspostavi Evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS).

"ETIAS je važan alat za jačanje kontrole vanjskih granica EU-a i zaštite građana. Putem tog sistema moći će se utvrditi osobe koje bi mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju prije no što uđu u Europsku uniju te im stoga odbiti izdavanje dozvole za putovanje", kazao je nedavno Herbert Kickl, ministar unutarnjih poslova Austrije.

Kako navode iz Komisije zahvaljujući ETIAS-u bit će moguće unaprijed provesti provjere te, ako to bude potrebno, uskratiti odobrenje putovanja državljanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza, a koji putuju na schengensko područje.

Ovakav način provjere će doprinijeti većoj unutarnjoj sigurnosti, sprečavanju nezakonitog useljavanja, zaštiti javnog zdravlja i smanjenju kašnjenja na granicama jer će se osobe koje bi mogle predstavljati rizik u vezi s nekim od navedenih područja identificirati prije dolaska na vanjske granice.

Građani trećih zemalja izuzetih od obaveze posjedovanja vize, pa tako i BiH će prije nego što krenu na put, morat uz pomoć internetskog zahtjeva dobiti odobrenje putovanja.

Podnositelj zahtjeva će za svaki zahtjev morati platiti naknadu za odobrenje putovanja od sedam eura ili 14KM. Sličan sistem se do sada primjenivao i primjenjuje ukoliko želite putovati u SAD.

Popuna zahtjeva se vrši online i na njemu će građani morati odgovoriti na brojna pitanja, gdje se pored osnovnih nalaze i ona da li imaju veze s terorističkim organizacijama, da li koriste narkotike, jesu li osuđivani ili se bavili krijumčarenjem ljudi. Bit će neophodno i da se predoči historija  zaposlenja, ali i navod kuda su ranije putovali u zemlje EU te druga sigurnosna pitanja.

Podaci navedeni u zahtjevima automatski će se uspoređivati s bazama podataka EU-a i odgovarajućim bazama podataka Interpola kako bi se utvrdilo postoji li osnova za odbijanje zahtjeva za izdavanje odobrenja putovanja. Ako ne budu pronađene podudarnosti ni elementi zbog kojih bi bila potrebna daljnja analiza, odobrenje putovanja bit će izdano automatski i brzo. Očekuje se da će tako biti s većinom podnesenih zahtjeva.

"Ako bude pronađen rezultat ili element koji zahtijeva daljnju analizu, zahtjev će ručno obraditi nadležna tijela. U tom slučaju će središnja jedinica ETIAS-a najprije provjeriti odgovaraju li podaci zabilježeni u dosjeu zahtjeva podacima koji su uzrokovali pronalaženje rezultata. Ako podaci budu odgovarali ili ako bude postojala određena sumnja, zahtjev će ručno obraditi nacionalna jedinica ETIAS-a odgovorne države članice. Izdavanje odobrenja ili odbijanje zahtjeva u vezi s kojim je pronađen rezultat bit će izvršeno u roku od najviše 96 sati nakon podnošenja zahtjeva ili, ako su zatražene dodatne informacije, u roku od 96 sati nakon zaprimanja tih informacija", rekli su iz Delegacije.

Zračni i pomorski prijevoznici morat će prije ukrcavanja putnika provjeriti da li državljani trećih zemalja koji podliježu obavezi posjedovanja odobrenja putovanja imaju valjano odobrenje putovanja. Počevši od tri godine nakon početka rada ETIAS-a ta obveza će se primjenjivati i na međunarodne prijevoznike za grupni autobusni prijevoz.

Odobrenjem putovanja ne daje se automatski pravo ulaska ili boravka, već konačnu odluku o tome donosi službenik graničnog nadzora.

Očekuje se da će agencija eu-LISA započeti s uspostavom novog sistema koji bi trebao biti operativan do 2021.godine.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti