Ravna planina: Pripreme za zimsku sezonu u toku

31.10.2018. 07:50 / Izvor: SRNA
Ravna planina: Pripreme za zimsku sezonu u toku

Pripreme za predstojeću zimsku sezonu na Ravnoj planini uveliko su počele.

Pripreme za predstojeću zimsku sezonu na Ravnoj planini uveliko su počele, redovni servisi opreme su u toku, a u funkciji su kabinska žičara-gondola, ski-lift i bebi-lift, rekla je Srni portarol Ski-centra “Ravna planina” Ana Radojković.

Ona je istakla da su ove godine, osim postojećih ski-staza, pripremili još dvije nove, tako da ukupna dužina staza uređenih, prema najvišim standardima, iznosi oko 13 kilometara.

"One su uglavnom blage, prilagođene skijašima rekeativcima i početnicima kojih je sve više, a zbog klimatskih promjena koje imaju veliki uticaj na zimski turizam postojeći sistem za vještačko osnježavanje dodatno je unaprijeđen", navela je Radojkovićeva.

Ona je dodala da su prošle godine organizovali brojna ski-takmičenja internacionalnog karaktera, kao i tradicionalni “Kup Ravna planina”, te da se nada da će ove godine imati više od 110 dana skijanja u kontinuitetu.

Prema njenim riječima, prva međunarodna FIS trka zakazana je za 15. decembar, i među prvima je u skijaškom kalendaru, čime su tehnički delegati Međunarodne skijaške federacije poklonili veliko povjerenje u sposobnost organizacije ski-takmičenja.

"U planu je izgradnja hotela, smještajnih kapaciteta kako bismo mogli zaokružiti kompletnu turističku ponudu", rekla je Radojkovićeva i dodala da imaju dobru saradnju sa turističkim objektima na Palama.

Radojkovićeva je istakla da je jedan od najvažnijih planova za sljedeću godinu završetak projekta “Jahorina-ekspres” koji treba da povezuje Pale i Jahorinu.

"Urađena je prva faza ovog projekta u dužini od 1.400 metara koja se kreće od restorana u podnožju Ravne planine do vrha glavne staze, gdje se nalaze jezera za vještačko osnježavanje staza i novi ugostiteljski objekat", navela je Radojkovićeva.

Ona je dodala da je taj projekat dio prvobitnog inicijalnog projekta iz 2011. godine, a preostalih šest kilometara trebalo bi da se nastavi.

Radojkovićeva je rekla da su Vlada Republike Srpske i predsjednik Srpske Milorad Dodik podržali ovaj projekat izgradnje gondole i naveli da će se aktivno uključiti u realizaciju kako bi on bio završen sve do Jahorine.

"Na taj način imali bismo povezanost Pala sa Jahorinom, a Jahorina bi dobila nove staze u dužini od 15 kilometara, najmoderniji sistem vertikalnog transporta i parking mjesta, a opština Pale imala bi veliku turističku korist", istakla je Radojkovićeva.

Ukupan kapacitet parking prostora u ski-centru je 500 automobila i 35 autobusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti