Pročitajte koje firme gube milione zbog Kosova

06.12.2018. 09:15 / Izvor: Večernji List
Pročitajte koje firme gube milione zbog Kosova

Štete imaju gotovo sve veće mljekare, ali među njima najviše će ovaj udarac osjetiti mljekara Gradačac Dukat i MI99.

Kompanije iz Bosne i Hercegovine već sada imaju probleme nakon što je Kosovo uvelo carine na ovdašanje proizvode jer su potpuno ne konkurentni u odnosu na proizvođače iz drugih država koji bez tog opterećenja mogu izvoziti svoju robu. Kako piše Večernji list neke od kompanija  svjesno trpe gubitke prilagođavajući cijene svojih proizvoda na vlastitu štetu, računajući kako će se ovaj trgovinski rat ipak prekinuti u skorom razdoblju, dok bi u svakom slučaju povlačenja svojih roba s polica izgubile ovo tržište i teško bi se na njega vratile.

Prema pisanju ovog lista najveći pojedinačni izvoznik na Kosovo je Arcellor Mittal iz Zenice, ali i kompanija Komerc Mali iz Prnjavora. Ove dvije kompanije na Kosovo godišnje izvezu robe u vrijednosti od 52 miliona maraka.

Na mlijeko i mliječne proizvode otpada gotovo 6,7 miliona KM. Štete imaju gotovo sve veće mljekare, ali među njima najviše će ovaj udarac osjetiti mljekara Gradačac Dukat i MI99, potom Meggle iz Posušja…

Kompanija Milkos ima akumulirani gubitak, zbog uvođenja mjera, između 300 i 400 hiljada KM, podaci su koje je dobila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Među većim izvoznicima je i kompanija ThermoFlux iz Jajca s vrijednosti godišnjih poslova od 1,3 miliona KM za izvoz izuzetno kvalitetnih kotlova za grijanje. Ova kompanija uprkos carinama koje robu iz BiH čine gotovo dvostruko skupljom, ne odustaje od tržišta Kosova.

I najveći bh. proizvođač lijekova trpi velike štete jer godišnji izvoz ove kompanije na kosovsko tržište iznosi oko 5 miliona KM. A sličnim problemima suočavaju se i proizvođači namještaja i obrađivači drveta – u pitanju su kompanije sa Pala, iz Sokoca i Čajniča, a njihovi gubici su oko 6 mil. KM.

Grudski gigant Violeta godišnje izvozi roba u vrijednosti od oko 1,6 mil. KM, što predstavlja 13 posto ukupnog izvoza ove kompanije iz BiH. Ako se uzmu u obzir i njihove firme u Hrvatskoj i Sloveniji, onda im Kosovo čini 5 posto ukupnog izvoza.

Stanići iz Kreševa su zbog poremećaja s Kosovom za 2019. planirali milion maraka štete, dok ova kompanija gubi i na izvozu vode, sokova…

I u oblasti  prerade poljoprivrednihproizvoda bilježe se problemi. Tvornica ulja Bimal iz Brčkog godišnje na Kosovo izvozi ulja u vrijednosti od dva mil. maraka, dok će na izvozu brašna ovaj udar najviše osjetiti mlinari iz Zvornika i Bijeljine u iznosu od dva mil. KM. 

 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti