Privrednici iz BiH naredne sedmice izlažu na dva priznata sajma u Njemačkoj

10.01.2019. 08:00 / Izvor: Oslobođenje
Privrednici iz BiH naredne sedmice izlažu na dva priznata sajma u Njemačkoj

Sajmovi su idealna prilika za dogovaranje novih poslova, ali i za održavanje postojećih kontakata, te upoznavanje sa novitetima na tržištu.

Najbolji način za predstavljanje proizvoda i firmi su sajmovi, a upravo dva veoma važna za firme iz BiH počinju u ponedjeljak. Naime, u Kölnu se od 14. do 20. januara održava Međunarodni sajam namještaja IMM Cologne 2019, a istog dana počinje i vodeći svjetski sajam za arhitekturu, građevinske materijale i sisteme BAU 2019, koji traje dan manje i završava 19. januara.

Odlični rezultati

Za sajam u Kölnu privrednici su počeli da se pripremaju već prije nekoliko mjeseci, a ove godine za izlaganje na grupnom štandu BiH odabrano je osam firmi i to Boksit iz Milića, Bosnian Beech Board iz Visokog, Domus Arredi iz Zenice, FEF Export Import iz Sarajeva, H.M.M. iz Gradačca, Lignacon iz Teslića, Malak Group podružnica Janj iz Donjeg Vakufa, te Senex iz Čelića.

Firma Senex iz Čelića, koja se bavi proizvodnjom kupatilskog namještaja, jedna je od učesnica, a Mirza Smailhodžić, koji se bavi razvojem proizvoda u firmi, kazao nam je kako su odlučili da se u narednom periodu više okrenu izvozu jer smatraju da je to jedini način da se ekonomija BiH počne razvijati.

"Prije godinu smo učestvovali na sajmu CERSAI, gdje smo ostvarili odlične rezultate, tako da smo povećali izvoz za deset puta nakon toga. Sada idemo na sajam u Köln s ciljem da nastavimo taj trend jer smatramo da, kad smo već krenuli, ne smijemo stajati. Očekujemo da ćemo i tamo sresti neke veće kompanije sa kojima bismo mogli dogovoriti saradnju u smislu da dogovorimo da proizvodimo po njihovom dizajnu. Naš plan je da dio sastanaka koje ćemo održati budu za proizvode koje mi već imamo, za naš domaći dizajn, a ostalih 70 posto sastanaka koje očekujem bilo bi sa kompanijama koje bi nam tačno naložile šta i kako da proizvedemo, sa kojima bismo onda pregovarali o količinama, cijenama i tako dalje", kazao nam je Smailhodžić.

Senex, dodao je, izvozi u 20-ak zemalja, a neke od njih su Liban, Luksemburg, Danska, Holandija, Slovenija, Hrvatska, Češka, Njemačka... Svoje proizvode dosta izvozi i firma Bosnian Beech Board iz Visokog, najviše u zemlje EU, a neke od njih su Njemačka, Belgija, Holandija, Francuska, Austrija, Hrvatska, Mađarska...

"Ovo nam je četvrti put da idemo u Köln, da predstavimo svoje proizvode, a radi se o tapeciranom programu stolica. Iskustva s ranijih učešća na ovom sajmu su jako dobra, što pokazuje i činjenica da se tamo vraćamo četvrti put. Naš cilj je da privučemo još kupaca i da povećamo proizvodnju", poručio je Vedad Vražo, direktor Bosnian Beech Boarda.

Stručnjaci

Na sajmu BAU 2019, kako su kazali iz Predstavništva njemačke privrede BiH (AHK), očekuje se oko 2.200 izlagača iz 45 zemalja svijeta, a svoje mjesto na sajmu naći će i dvije firme iz BiH. Riječ je o kompaniji Inox Ajanović iz Tešnja koja je do sada već četiri puta učestvovala na Sajmu i ostvarila izuzetno dobre rezultate, te se pozitivnim rezultatima nada i ovaj put. Druga kompanija je Festa, koja je, kako je rečeno, do sada na sajmu BAU učestvovala kao posjetilac, a oduševljeni organizacijom odlučili su ovaj put da budu aktivni učesnici sajma.

Broj posjetilaca na ovom sajmu iz BiH se u posljednje četiri godine učetverostručio, što pokazuje da u BiH postoji veliki broj stručnjaka u oblasti gradnje koji na sajam BAU dolaze da bi našli neko tehničko rješenje ili uspostavili poslovne kontakte.

Ekrem Ajanović, vlasnik kompanije Inox Ajanović, kaže da im je ovaj sajam takoreći otvorio oči i pružio izuzetne prilike.

"Do sada nam je učešće na sajmu BAU donijelo najmanje četiri ili pet novih kontakata, od kojih, kad se završe svi pregovori ili dogovori, nama ostanu dva nova poslovna partnera, što nam i odgovara. Tako smo zahvaljujući učešću na sajmu BAU ušli u neke zaista velike firme i samim učešćem na ovom sajmu obezbijedili smo sebi posla za narednih 10 do 15 godina", istakao je Ajanović.

Ovom prilikom osvrnuo se i na problem odlaska radne snage iz BiH i istakao kako oni još nemaju problema sa radnom snagom, a uz sajam BAU München Inox Ajanović i ove, kao i prethodnih godina, učestvovaće na najvećem svjetskom sajmu industrijske tehnologije Hannover Messe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti