Razmatraju se mogućnosti uspostavljanja plinovoda za Goražde

25.01.2019. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Razmatraju se mogućnosti uspostavljanja plinovoda za Goražde

Naglasio je da su ranije investicije koje je planirala ova kompanija, u ovom dijelu pratile pravce brze ceste.

Razmatranje mogućnosti uspostavljanja plinovoda za Goražde ali i okolne općine bio je povod susreta gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića i načelnika Opštine Pale (RS) Boška Jugovića sa direktorom firme BH Gas Jasminom Salkićem. 

Gradonačelnik Goražda istakao je da je dovođenje plina u Goražde ali i jačanje saradnje sa drugim lokalnim zajednicama jedan od prioriteta gradske uprave.

"Gradu Goraždu je potreban plin i mi ćemo sve učiniti da dođe do tog cilja. Goražde je industrijski grad i svjesni smo koliko napreduje, koliko se širi, a koliko Goraždu, gas je potreban i okolnim gradovima. Današnji sastanak je bio uspješan, a vrlo brzo ćemo se sastati na Palama, u proširenom sastavu jer ćemo uključiti sve one koji bi trebali da budu sudionici ovog projekta", najavio je Ramović.

Direktor BH Gasa Jadmin Salkić pozdravio je inicijativu koju su ponovo inicirali Goražde i Pale o mogućnosti dovođenja prirodnog gasa u Goražde i okolne opštine, kao i kroz Republiku Srpsku.

"Mi smo ranije radili još neke investicije, s obzirom na to da broj zadnjih investicijskih studija koje smo radili, pokazuju stvarno veliki broj privrednih subjekata danas na ovim područjima, vjerujem i na ovom  području Republike Srpske. Mislim da bi bilo dobro i ovo je prilika da pozovem kolege iz RS-a da se uključe, mislim da će uskoro biti organizovan zajednički sastanak ljudi iz gasnih kompanija. Ova inicijativa koju su dali gradonačelnik i načelnik je jako dobra, da zajedno sjednemo, da pokušamo donijeti jednu novu priču zasnovanu na ekonomskim principima", kazao je Salkić.

Naglasio je da su ranije investicije koje je planirala ova kompanija, u ovom dijelu pratile pravce brze ceste.

"Sad ćemo mi dobiti kompletan projekat gdje ćemo vidjeti kuda tačno ide taj tunel i šta znače njegovi tehnički podaci, da bi mi unutar svojih službi mogli donijeti smjernice, preporuke u ovom zajedničkom cilju, a nadam se da će gas ubrzo do Goražda", istakao je direktor BH Gasa.

Šansu u ovom projektu vidi i Opština Pale čiji načelnik Boško Jugović je sastanak ocijenio izvanrednim. Kazao je da se trebaju sagledati sve mogućnosti u energetskom smislu, s obzirom na to da će u toku ove godine biti pokrenute aktivnosti oko gradnje tunela Hranjen.

"To je bitno i za nas jer on ide prema Palama, a Goražde će biti najkraćom trasom povezano sa Sarajevom, mi tu vidimo šansu da se kroz taj tunel eventualno izvrši povezivanje određenim gasnim instalacijama, u čemu i opština Pale vidi svoju šansu da dobije taj energent. Naravno, za nas ključna stvar je Jahorina, koja je doživjela ekspanziju, postala jedan respektabilan regionalni centar u oblasti zimskog turizma i skijanja, i ona mora riješiti pitanje enrgenata, a plin je sigurno nešto što je i u skladu sa ekologijom, svim savremenim trendovima. U svakom slučaju ovo je inicijalni sastanak, koji će biti nastavljen u narednom periodu i vjerovatno će biti jedna uzvratna posjeta, gdje ćemo malo detaljnije da vidimo da li postoje određene zakonske smetnje, da li treba nešto da korigujemo i da vidimo šta treba sve da poduzmemo kada su u pitanju te aktivnosti", kazao je Jugović.

Na sastanku je razgovarano i o drugim temama od značaja za unapređenje saradnje između lokalnih zajednica, poput izgradnje puteva koji povezuju Goražde i Pale, saradnji službi Civilne zaštite, zajedničkog djelovanja u slučaju elementarnih nepogoda kao i projektima deminiranja, s obzirom na to da je  granično područje ovih lokalnih zajednica veoma zagađeno minama.

Sastanku je prisustvovao i sekretar Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Sijerčić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti