Potpisan ugovor sa Sevoi: Općina Ilidža prva u BiH uvodi antikoruptivni sistem

14.02.2019. 13:54 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor sa Sevoi: Općina Ilidža prva u BiH uvodi antikoruptivni sistem

Općina Ilidža prva u Bosni i Hercegovini uvodi ISO standard 37001:2016 - Sistem upravljanja antikorupcijom.

Općina Ilidža prva u Bosni i Hercegovini uvodi ISO standard 37001:2016 - Sistem upravljanja antikorupcijom.

Ugovor između Općine i Sevoi grupe koja će raditi implementaciju ovog sistema danas su potpisali načelnik Općine Ilidža Senaid Memić i direktor Sevoi grupe u Bosni i Hercegovini Senad Hoermann.

Hoermann je kazao kako je Općina Ilidža i do sada po pitanju borbe protiv korupcije bila prva u Kantonu Sarajevo, što potvrđuje i podatak da su prvi uradili Akcijski plan borbe protiv korupcije.

Implementacijom ISO standarda pored Općine biće certificirana jedna osoba koja će biti certificirani Povjerenik funkcije sukladnosti za sistem upravljanja protiv korupcije.

Uvođenje ovog sistema jako je važno jer je pored nezaposlenosti, korupcija  gorući problem u BiH.

Veću važnost uvođenju ovog sistema daje i podatak da je Sevoi grupa u regionu implementirala do sada pet ovakvih sistema i najkompetentnija je za njegovu implementaciju.

Implementacija ISO standarda 37001:2016 ovisi o veličini institucije gdje se provodi, te je njegovo trajanje od šest do osam mjeseci.

ISO 37001:2016 standard je namjenjen da pomogne organizaciji da ustanovi, implementira, održi i poboljša program usklađivanja protiv podmićivanja. Ovaj standard je garancija menadžmentu, investitorima, zaposlenicima, klijentima i drugim interesnim stranama da i organizacija sprovodi razumne korake da spriječi korupciju. Sistem je dokaz u slučaju istrage da je organizacija poduzela razumne korake da spriječi korupciju ili da je smanji na najmanje moguću mjeru.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti