Završen Evropski omladinski festival - EYOF 2019., iz BiH poslana poruka mira

16.02.2019. 08:17 / Izvor: Fena
Završen Evropski omladinski festival - EYOF 2019., iz BiH poslana poruka mira

Među osvajačima medalja nalaze se sportisti iz 21, od ukupno 46 zemalja učesnica.

Svečanom ceremonijom zatvaranja i gašenjem olimpijskog plamena u petak je zvanično okončan 14. evropski omladinski olimpijski festival - EYOF 2019, koji je u proteklih pet dana održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Na svečanosti održanoj na platou ispred  Gradske uprava u Istočnom Sarajevu, nakon defilea zastava koje su nosili najbolji predstavnici iz 46 zemalja učesnica, dodijeljeno je preostalih šet setova medalja osvojenih posljednjeg dana. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svom obraćanju naglasio je da je u proteklih pet dana na borilištima "bilo mjesto života i borbe za medalje".

"U svakom slučaju ovdje su svi bili  okupljeni oko jedne velike stvari. Bilo je  krajnje vrijeme da upravo na ovaj način pošaljemo sliku sa ovih prostora, sasvim drugu od onih koje su godinama išle i mi smo zajedno svi napravili ram za sliku koju danas  šaljemo u čitav svijet. Ovo se ne bi moglo održati bez dobre organizacije Organizacionog odbora i dobre saradnje  dva gradonačelnika i dva grada, kao i pomoći svih nivoa vlasti. Ovo je bila prilika da naši ljudi, tradicionalno dobri domaćini, upravo se pokažu u toj svojoj vrlini. Nadam se da ćete vi mladi sportisti ponijeti i biti dobri promotori upravo toga našeg domaćinstva i naše dobre duše", kazao je Dodik. 

Na kraju ceremonije gradonačenici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abulah Skaka i Nanad Vuković predali su olimpijsku zastavu gradonačelniku finskog grada Vuokattija, koji će biti domaći narednog EYOF-a 2021. godine.

Tokom pet takmičarskih dana "olimpijade mladih" za odličja u osam sportova (alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu, brzom klizanju, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju i karlingu) borilo se 911 sportaša i sportašica u dobi od 14 do 18 godina. 

Nakon 32 održana takmičenja na: Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima (Jahorina), olimpijskim dvoranama Zetra, Skenderija i Peki na Palama, najuspješniji učesnici EYOF-a bili su mladi sportisti Norveške, koji su  ukupno osvojili 12 medalja, šest zlatnih, jedno srebro i pet bronzi. Druga je Švicarska također sa 12 medalja, po pet zlatnih i srebrenih i dvije bronze, dok su na trećem mjestu mladi sportisti Francuske sa 11 odličja, po četiri zlata i bronze te tri srebra. 

Među osvajačima medalja nalaze se sportisti iz 21, od ukupno 46 zemalja učesnica.

Najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, pored 911 sportista, okupio je i 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija,  između  200 do 250 stranih gostiju - delegata, sudija, tehničkih  delegata,  zvaničnika i predstavnika međunarodnih sportskih federacija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija, a u organizaciju EYOF-a bilo je  uključeno 750 volontera. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti