EYOWF 2017: Projekt koji ujedinjuje resurse u BiH

26.12.2012. 07:30 / Izvor: Fena
EYOWF 2017:  Projekt koji ujedinjuje resurse u BiH

Organiziranjem EYOWF-a najviše će profitirati zimski turizam u BiH. Sportska infrastruktura u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini bit će obnovljena.

JahorinaSportsku 2012. godinu u Bosni i Hercegovini, osim izvanrednih uspjeha naših predstavnika u individualnim i ekipnim sportovima na domaćoj i međunarodnoj sceni, u organizacionom smislu svakako je obilježila i odluka Evropskog  olimpijskog komiteta (EOC) da Sarajevu i Istočnom Sarajevu za četiri godine povjeri organizaciju Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOWF 2017).

Odluka o domaćinu ovog velikog međunarodnog takmičenja donesena je 8. decembra na redovnom zasjedanju 41. generalne skupštine EOC-a u Rimu. Sarajevo će tako drugi put u svojoj historiji zapaliti olimpijski plamen oko kojeg će se okupiti oko 1.500 sportista i sportašica iz više od 40 evropskih zemalja članica EOC-a.

Proglašenju i potpisivanju ugovora o organizaciji EYOWF-a 2017. prisustvovala je bosanskohercegovačka delegacija koju su  predvodili gradonačelnici Sarajeva Alija Behmen i Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović, te predstavnici Olimpijskog komiteta BiH s predsjednikom Izetom Rađom na čelu.

"Potpuno smo svjesni da organizacija takvog događaja zahtijeva naporan rad, predanost i želju za savršenstvom. Svjesni smo ogromne odgovornosti koju smo preuzeli i dali garancije da ćemo se u cijelosti pridržavati odredbi EOC-a i napraviti od ovog festivala nezaboravno iskustvo kako za učesnike, tako i za posjetitelje", kazao je Behmen. 

Prema predloženom programu EYOWF-a, 2017. godine na našim olimpijskim planinama i sportskim dvoranama  bit će održana takmičenja u alpskom skijanju, snowboardu, skijaškom trčanju, biatlonu, umjetničkom i brzom klizanju te hokeju na ledu, uz mogućnost da naknadno budu uvršteni skijaški skokovi i karling.

Olimpijska infrastruktura korištena 1984. godine tokom 14.  zimskih olimpijskih igara bit će ponovo pripremljena i iskorištena za najveće evropsko olimpijsko takmičenje koje će okupiti veći broj učesnika i učesnica i zemalja nego Igre koje su u našem gradu održane 1984. godine.

Organiziranjem EYOWF-a najviše će profitirati zimski turizam u BiH. Sportska infrastruktura u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini bit će  obnovljena, što će otvoriti mogućnosti za buduće kandidature ovih gradova za veće sportske manifestacije.

Većinu troškova EYOWF-a, koji okvirno iznose 14,9 miliona eura, snosit će država, a dio troškova će se pokriti iz evropskih fondova i Međunarodnog olimpijskog komiteta. 

Na pripremi i organizaciji EYOWF-a 2017. godine radit će Organizacijski komitet koji će, uz vodeću ulogu gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te OKBiH, okupiti i ujediniti napore svih državnih, entitetskih i lokalnih institucija nadležnih za razvoj i promociju sportskih i turističkih potencijala BiH.

"Priprema i organizacija ovog prestižnog takmičenja je od izuzetnog značaja za razvoj Sarajeva. Ona će zahtijevati obnovu i izgradnju sportske infrastrukture, zajedništvo i sinergiju svih strukura, a naročito mladih iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Također, strateško određenje zimskog sporta, odnosno podrška i razvoj rada s mladim sportistima i sportašicama će se u potpunosti staviti u funkciju našeg nastupa 2017. godine. Neizostavna je i prilagodba ukupne turističke infratrukture našim strateškim ciljevima koji se odnose na 2014. i 2017. godinu", kazao je predsjenik OKBiH Izet Rađo. 

Po njegovim riječima, EYOWF je jedan od rijetkih projekata koji će ujediniti resurse Bosne i Hercegovine te ustanoviti odgovarajuće kapacitete za dodatni poticaj privrednim aktivnostima.

"Razvojni potencijal EYOWF-a 2017. je neupitan i uvjereni smo da će ga građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva i BiH u potpunosti iskoristiti", kazao je Rađo.

Takmičenje na EYOWF-u  bit će održano u 16 disciplina, odnosno u sedam, od ukupno mogućih devet sportova.

Na Jahorini bit će održane alpske discipline - slalom i velelslom, u Dvorištima na Jahorini biatlon, na Palama takmičenje u brzom klizanju, na Bjelašnici paralel slalom i snowboard, Igmanu (Veliko polje) - nordijske discipline, Skenderiji - umjetničko klizanje, dok su ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala planirane u Zetri i dvorani u Istočnom Sarajevu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti