Njemačka Ambasada do daljnjeg neće priznavati ÖSD certifikate

11.03.2019. 10:07 / Izvor: Večernji List
Njemačka Ambasada do daljnjeg neće priznavati ÖSD certifikate

Navedeni ispiti koriste kandidatima za spajanje porodice, produžavanje vize, dobivanja dozvole trajnog boravka, državljanstva te dobivanja posla za određena zanimanja.

Kandidati za polaganje ÖSD ispita njemačkog jezika u BiH mogli bi se naći u problemu nakon odluke njemačke Ambasade u Sarajevu, piše Večernji.ba.

"Obavještavamo sve kandidate da nas je 7. marta 2019. obavijestila ÖSD središnjica iz Austrije da od 1. juna 2019. njemačka Ambasada u Sarajevu do daljnjeg neće priznavati ÖSD certifikate”, navodi se u saopćenju koje su dobili kandidati za polaganje OSD ispita njemačkog jezika A1, A2, B1, B2, C1 i C2.

Navedeni ispiti koriste kandidatima za spajanje porodice, produžavanje vize, dobivanja dozvole trajnog boravka, državljanstva te dobivanja posla za određena zanimanja, ali i za upise na fakultete u Austriji, Njemačkoj ili Švicarskoj.

Podnositelji zahtjeva za vizu moraju, u svrhe različitih boravaka, priložiti dokaz o poznavanju njemačkog jezika na odgovarajućoj razini prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike (GER). Međutim, od 1. juna građani će za dobivanje vize moći priložiti isključivo certifikate Goethe-Institut e. V. (GI), Verein Österreichisches Sprachdiplom Deutsch (ÖSD), TestDaF-Institut (TestDaF) i telc gGmbH (TELC), ako je ispit položen u Njemačkoj.

Ovo će svakako otežati odlazak u Njemačku bh. državljanima s obzirom na to da se ispitni termini za ÖSD certifikat održavaju svakog mjeseca, a licencirani ispitni centri nalaze se širom BiH za razliku od Goethe-Instituta koji je jedan i u kojem se ispiti održavaju svaka tri mjeseca zbog čega su velike gužve.

Podaci o broju polaznika koji pohađaju tečajeve stranih jezika odličan su socijalni pokazatelj budućih migracija bh. stanovništva, posebno onih mladih i obrazovanih. Ako se uzme u obzir broj polaznika u školama stranih jezika, njemački jezik je najpopularniji i uče ga oni koji planiraju napustiti BiH, a polaznicima je bilo jednostavnije polagati ÖSD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti