Provjerite da li su vam uplaćeni doprinosi

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Provjerite da li su vam uplaćeni doprinosi

Sva zaposlena lica od 2016. godine imaju mogućnost da elektronski, putem interneta, provjere da li im je poslodavac uplatio doprinose iz plaće.

24.03.2019. 18:36 / Izvor: Akta.ba

Sva zaposlena lica od 2016. godine imaju mogućnost da elektronski, putem interneta, provjere da li im je poslodavac uplatio doprinose iz plaće i da sami na svom računaru odštampaju informaciju o plaćenim doprinosima sa Uvjerenja JS 3650.

Način pristupa elektronskom uvjerenju o plaćenim doprinosima je putem web stranice Porezne uprave Federacije BiH, www.pufbih.ba.

Na početnoj stranici, iz izbornika, odabrati opciju E-USLUGE/SERVISI a zatim opciju E-Doprinosi. Na vrhu stranice nalazi se link na online aplikaciju na kojoj je moguće izvršiti provjeru uplaćenih doprinosa unosom osnovnih podataka JMB, iIme roditelja, LIB/OIB i broj lične karte.

Ovim putem podsjećamo sva zaposlena lica, ukoliko im doprinosi nisu uplaćeni, imaju mogućnost da reaguju na vrijeme, odnosno da po tom saznanju blagovremeno poduzmu aktivnosti za ostvarenje svojih prava i da poslodavca prijave Poreznoj upravi Federacije BiH.

"Uslugu mogu koristiti osigurana lica koja su obavezno osigurana (zaposlene osobe) u skladu sa zakonima kojima se reguliše penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u Jedinstvenom sistemu Porezne uprave Federacije BiH", kazali su ranije iz PUFBiH za Akta.ba.

Također, na online portalu za provjeru uplaćenih doprinosa zaposlene osobe mogu provjeriti da li im je i u kojem iznosu, poslodavac uplatio doprinose počevši od 2011. godine kada je uspostavljen Jedinstveni sistem (uključujući i one zaposlene osobe kojima je od 2011. godine prestalo obavezno socijalno osiguranje tj. radni odnos).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti