Do kraja januara odluka o poskupljenju struje

14.01.2020. 09:27 / Izvor: Federalna.ba
Do kraja januara odluka o poskupljenju struje

Moguće je poskupljenje struje za 10 do 15 feninga po domaćinstvu.

Moguće je poskupljenje struje za 10 do 15 feninga po domaćinstvu. Međutim, zasad su procenti samo nagađanja. O ovom poskupljenju znat će se najvjerovatnije do kraja januara.

Povećanje cijena prenosa električne energije Udruženje poslodavaca FBiH ocijenilo je neosnovanim i neprihvatljivim. Povećanje mrežarine za 10% koji je Elektroprijenos zatražio od DERK-a, smatraju, može se nadomjestiti povećanjem broja potrošača, a ne povećanjem cijena.

"Ključna filozofija je da svi svoje probleme pokušavaju da riješe povećanjem cijena i preko leđa drugih, a to su u ovom momnentu poslodavci koji su i veliki otrošači električne energije i dijela koji se odnosi na prenos, a na udaru će biti i svi drugi", kaže Kasim Koturić, predsjednik Udruženja poslodavaca ZDK-a.

Trenutno nije poznato koliko će iznositi pravo povećanje cijene struje te koliko bi se mogao odraziti na građane. S druge strane uzrok - poznat.

"Isključivi zahtjev za povećanje tarife usluge prijenosa je manjak prihoda, odnosno, nedostajući prihod koji je nastao isključenjem velikog potrošača kao što je Aluminij Mostar. Svima je poznato da je potrošnja ovog kombinata preko 10% ukupne potrošnje električne enerije u BiH", objašnjava Cvjetko Žepinić, izvršni direktor Elektroprijenosa BiH.

Izostanak prihoda od nekadašnjeg mostarskog giganta Aluminija gubitak je prouzrokovao i Nezavisnom operateru sistema u BiH. S manjkom od skoro milion maraka upitno je kreditiraje neophodnih projekata za razvoj električnog energetskog sistema BiH.

"Obratite pažnju na decimale: riječ je o 0,04 feninga po kilovat satu što bi na računima moglo povećati iznos od nekih 10 do 15 feninga. To je minorno, a neophodno. Do nekog pojeftinjenja energije može doći samo ako proizvođači mogu proizvoditi energiju po jeftinijim cijenama", navodi Nebojša Dimitrijević, glasnogovornik NOS BiH.

Konačnu odluku donijet će državna Regulatorna komisija za električnu energiju. Tada će se i znati da li će i koliko građani opet puniti neke budžete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti