Donesena odluka o evidentiranju sredstva za sanaciju poplava

20.08.2014. 14:16 / Izvor: eKapija.ba
Donesena odluka o evidentiranju sredstva za sanaciju poplava

Federalna vlada donijela je danas Odluku o načinu evidentiranja prikupljenih sredstava po Zakonu o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Federalna vlada donijela je danas Odluku o načinu evidentiranja prikupljenih sredstava po Zakonu o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Ova sredstva se evidentiraju se na posebnim računima Budžeta FBiH, te budžeta kantona i budžeta jedinica lokalne samouprave i koriste se isključivo za namjene utvrđene Zakonom.

Odlukom su Federalno i kantonalna ministarstva finansija, kao i službe za finansije jedinica lokalne samouprave čiji su organi proglasili stanje prirodne nesreće, obavezane da otvore posebne namjenske transakcijske račune u okviru Jedinstvenog računa Trezora za prikupljanje sredstava za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i obnovu.

Sredstva se uplaćuju na Račun javnih prihoda Budžeta FBiH, račune javnih prihoda budžeta kantona i jedinica lokalne samouprave, čiji su organi proglasili stanje prirodne nesreće. Prilikom uplate, platni nalog mora da sadrži vrstu prihoda u skladu s Pravilnikom o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji FBiH. Na osnovu naznačenih prihodovnih konta na platnom nalogu, depozitne banke isti dan prikupljena sredstva prenose na posebne namjenske transakcijske račune u okviru JRT-a.

Planiranje, evidentiranje i utrošak sredstava koja se uplaćuju na posebne račune budžeta kantona i jedinica lokalne samouprave vrši se u skladu sa propisima o otvaranju namjenskih računa tih nivoa vlasti.

Zatečena salda na donatorskim računima za prikupljanje dobrovoljnih priloga za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i obnovu moraju prethodno biti uplaćena na Depozitni račun Budžeta FBiH, odnosno budžeta kantona i jedinica lokalne samouprave, čiji su organi proglasili stanje prirodne nesreće, uz obavezno popunjavanje platnog naloga vrstom prihoda “Primljene namjenske donacije neplanirane u budžetu”.

Depozitne banke dužne su primljena sredstva u cijelosti prenijeti na posebne namjenske transakcijske račune. Federalno i kantonalna ministarstva i službe za finansije jedinica lokalne samouprave vode evidenciju o prikupljanju i raspolaganju sredstvima u Glavnoj knjizi Trezora.

Evidentirana sredstava Glavnoj knjizi Trezora izvršavaju se u skladu s članom 49. Zakona o budžetima u FBiH, iznad iznosa planiranih u budžetu, a do visine uplaćenih, odnosno prenesenih sredstava po odlukama Vlade.

Za realizaciju Odluke, koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”, zaduženi su Federalno i kantonalna ministarstva i službe za finansije jedinica lokalne samouprave, saopćili su iz Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti