Donirana sredstva za borbu protiv Covid-a oslobođena plaćanja PDV-a i carina

27.03.2020. 11:43 / Izvor: Akta.ba
Donirana sredstva za borbu protiv Covid-a oslobođena plaćanja PDV-a i carina

Riječ je o maskama za lice, rukavicama, sredstvima za dezinfekciju, zaštitnim odijelima za medicinsko osoblje, kao i respiratorima i drugoj neophodnoj opremi u borbi protiv virusa korona.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od strane domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona (COVID l9).

Riječ je o maskama za lice, rukavicama, sredstvima za dezinfekciju, zaštitnim odijelima za medicinsko osoblje, kao i respiratorima i drugoj neophodnoj opremi  u borbi protiv virusa korona.

Radi sprovođenja Odluke pri uvozu donirane robe Uprava za indirektno oporezivanje donijela je Uputstvo o dopunama Uputstva o popunjavanju carinske prijave i zbirne prijave broj 01-02-2-1022-1/20 od 26.03.2020. godine, koje stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku BiH.

Zahtjev za oslobođanje od plaćanja indirektnih poreza po Odluci Vijeća ministara, korisnik oslobođanja podnosi uz carinsku prijavu kojoj je doniranja na koju se odnosi Odluka prijavljena za puštanje u slobodan promet carinskoj ispostavi nadležnoj prema mjestu predočenja robe.

Kako se napominje u Odluci, oslobađanje od plaćanja indirektnih poreza pri puštanju u slobodan promet donirane robe, može se ostvariti ukoliko je donacija upućena samo javnim tijelima u BiH nadležnim za zaštitu života i zdravlja ljudi.

Detalje odluke i uputstvo o popunjavanje carinske prijave pogledajte u prilogu.

PREUZMI DOKUMENT:
Uputstvo o dopunama Uputstva o popunjavanju carinske prijave

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti