Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Džakula: Ekonomski je najbolje da stopa PDV-a u BiH ostane 17 posto

19.12.2018. 08:14 / Izvor: Fena

Direktor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) Bosne i Hercegovine Miro Džakula izjavio je jučer da u toj instituciji smatraju da je za BiH ekonomski najbolja opcija da stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) ostane 17 posto.

"U Prednacrtu zakona o PDV-u, koji je pripremio UINO, definirana je jedinstvena stopa od 17 posto, kao i u trenutno važećem zakonu. UINO je ponudio takvo rješenje, a na parlamentu BiH je da eventualno vrši izmjene zakona", rekao je Džakula u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Smatra da je stopa PDV-a od 17 posto potpuno primjerena državi kao što je BiH, odnosno njenom stepenu ekonomskog razvitka.

Prednacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji je pripremio UINO radi usklađivanja s evropskim direktivama, dobio je nedavno podršku Upravnog odbora, nakon čega će u daljoj proceduri biti kreiran nacrt ovog zakona i upućen u proceduru usvajanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti