Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Električno vozilo ZhiDou - uskoro i u BiH

30.07.2020. 14:53 / Izvor: Akta.ba

U prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH jučer je održan sastanak predstavnika kompanije ZhiDou Cenntro SCH Adria, s predstavnicima Komore FBiH, Mirsadom Jašarspahićem predsjednikom, Arminom Hodžićem, direktorom sektora za energetiku i Anelom Karahasan, višim stručnim saradnikom za industriju i usluge.

Kako se Privredna/Gospodarska komora FBiH, nizom aktivnosti putem strukovnih Udruženja (Udruženje za elektromobilnost, Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, Udruženje obnovljivih izvora energije) i Grupacije automobilske industrije, aktivno zalaže za promociju i unapređenje razvoja elektromobilnosti u BiH, s predstavnicima ZhiDou Cenntro SCH Adria, svjetski priznatim proizvođačem električnih vozila i jednim od kooperanata poznatih kompanija (Volvo, Daimler i Lotus) otvorene su brojne teme, gdje je već na pomolu realizacija aktivnosti - električno vozilo ZhiDou i na ulicama BiH.

ZhiDou je brend matične kompanije Geely Auto Group, holdinga u privatnom vlasništvu, suvlasnika Volvo Cars, Daimler, Lotus i londonske taksi kompanije “Black Cabs”. Jedna od tvornica u 100%-tnom vlasništvu je i ZhiDou, proizvođač isključivo električnih vozila i sestrinska kompanija mnogo poznatijeg Volvo Cars. Električno vozilo D2 na kineskom je tržištu najprodavanije, a na svjetskom tržištu peto je najprodavanije električno vozilo poslije vodeće Tesle.

Osim toga, razvojni brend kompanije Geely Holding ima potpuno učešče i u proizvodnji komercijalnih (lakih dostavnih) vozila Cenntro, koju obilježava serija Metro i Metro II.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti