Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Federalna vlada donijela odluku o strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja

19.08.2021. 14:58 / Izvor: Akta.ba

Vlada Federacije BiH usvojila je Odluku o izradi strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH 2021. - 2027. godina, te kao rok za završetak ovog zadatka odredila šest mjeseci.

Donesena je Odluka o obnovi premjera na području općine Ilidža kojom će biti uspostavljena nova baza podataka katastra nekretnina za cijelo područje te općine i druga dokumentacija u Elaboratu premjera.

Usvojeno je i izvješće o radu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova za siječanj - lipanj 2021. godine, a Vlada se upoznala i s izvješćem Neovisnoga odbora o radu zamjenika direktora Federalne uprave policije koji obavlja dužnost direktora, za drugi kvartal 2021. godine.

Vlada se upoznala i s informacijama Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o novom ciklusu procjene implementacije Akta o malim i srednjim poduzećima 2019-2022. godina, te o realizaciji zaključaka Vlade FBiH za siječanj-srpanj 2021. godine.

Vlada je prihvatila tabelarni pregled preporuka iz Nacrta izvješća revizije učinka Uspostavljanje efikasnog sustava planiranja i donošenja strategija Federacije BiH". Komentari federalnih ministarstava i komentar Federalnog zavoda za programiranje razvoja u vezi s preporukama iz Nacrta izvješća će biti dostavljeni Uredu za reviziju institucija u FBiH.

Vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, izmijenila Odluku o statusnim pitanjima i organizaciji Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, kojom je na novi način uređena unutarnja organizacija, rukovođenje Operatora za OIEIEK, kao i nadležnosti za postupanje nadležnog federalnog ministarstva, nakon čega je bilo potrebno provesti i određene proceduralne aktivnosti.

Na prijedlog istog ministarstva, izmijenjene su i dopunjene odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u FBiH, te o proglašenju javnog interesa, pristupanju pripremi izgradnje elektroenergetskih objekata, izboru strateških partnera i pristupanju dodjeli koncesija.

Federalna vlada je usvojila izvješće Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provođenju projekata iz Programu javnih investicija u sektoru energije zaključno do 30.6.2021. godine. Riječ je o projektima koje provode Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar i BH GaS d.o.o. Sarajevo.

Vlada FBiH je donijela Odluku kojom odobrava da od dijela prihoda u iznosu od 164.430,72 maraka uplaćenih u Proračun FBiH u 2020. godini, ostvarenih na osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, iznos od 164.228 maraka usmjeri za financiranje programa i projekata iz oblasti promoviranja tehničke kulture za 28 korisnika izabranih po okončanom javnom natječaju, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti