Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Imenovana nova Vlada KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom

26.12.2018. 15:34 / Izvor: Akta.ba

Kanton Sarajevo dobio je danas novu Vladu na čijem čelu će u narednom mandatnom periodu biti Edin Forto.

Nakon predočenog ekspozea premijera Kantona Sarajevo, Skupština je usvojila Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo koja će u narednih četiri godine izgledati ovako:

U Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture funkciju ministra će vršiti Srđan Mandić, na čelu  Ministarstva pravde i uprave je Lejla Brčić, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih vodit će  Zineta Bogunić, Ministarstvo privrede  Haris Bašić, dok je povjerenje za ministarsku poziciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova dobio Admir Katica. Amel Kovačević je novi ministar finansija. Damir Filipović je novi ministar prostornog uređenja, a Malik Garibija će u naredne četiri godine biti na čelu Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstvo saobraćaja vodit će Adnan Šteta.

Na čelu Ministarstva kulture i sporta imenovan je Mirvad Kurić, a Ismir Jusko dobio je povjerenje za Ministarstvo za boračka pitanja. Amela Sofić je nova ministrica zdravstva.

U svečanoj atmosferi novoimenovi ministri su položili svečanu zakletvu kojom su se obavezali da će štititi Ustav i zakone države BiH, FBiH i Kantona Sarajevo, te raditi u interesu svih naroda i građana koji ovdje žive.

U njegovom prvom dijelu Forto je potcrtao osnovna opredjeljenja u budućem radu ove Vlade. Zadatak nove Vlade, ali i čitave politike, i onih koji su u vlasti i onih koji su u opoziciji, je da prestanemo sa  politikanstvom, te da se fokus rada vrati tamo gdje mu je i mjesto - na interes građana.

Poboljšanje klime za privatni poduzetnički sektor, smanjivanje nameta koji opterećaju njihov rad, nastavak započete reorganizacije u zdravstvu, duplo veća izdvajanja za sport i akcent na razvoj amaterskog sporta, donošenje strategije javnog prevoza  i zakona koji će urediti ovu oblast neke su od spomenutih smjernica u radu buduće Vlade. U posebnom fokusu biće borba protiv korupcije.

"Korupcija, ili percepcija korupcije, je najveći ubica nade da Sarajevo može bolje. Nije više dovoljno loviti i kažnjavati korupciju u skladu s odredbama krivičnog zakona. Velika većina koruptivnih radnji se teško dokazuje na sudu. Često se radi o svega pedeset maraka ili informacijama o nekom tenderu dostavljenim usmeno na kafi ili putem poruke na mobitelu.  Postali smo jedna od sredina u kojoj je administracija tu da bi građani služili njoj, a ne obratno. Zbog toga će borba protiv koruptivnih radnji, čašćenja, dogovaranja tendera za materijale i usluge biti prioritet ove vlasti. Donošenje etičkog zakona o usklađenosti administrativnih procesa sa zakonom će biti prva mjera proizašla iz principa jasne opredijeljenosti za borbu protiv korupcije. Ako bilo ko iz ove koalicije bude uhvaćen na djelu, to će biti i prvi test naše principijelnosti", istakao je u svom ekspozeu premijer Forto.

Najavio je organizacione stručne reforme u okviru rada i djelovanja policije KS, jak zamah u kurikularnoj reformi u oblasti obrazovanja, stvaranja registra socijalnih davanja i izradu socijalne karte. Posebno mjesto u reformskim procesima biće u samoj oblasti zapošljavanja u javnom sektoru, odnosno nužnoj potrebi da taj proces bude transparentan i po kriterijima u kojima će stručnost imati primarno mjesto.

Realizacija  nadogradnje KEAP-a , kantonalnog ekološkog akcionog plana sa ciljem stvaranja bolje i čistije životne sredine, potreba osposobljavanja pojedinih socijalnih i boračkih kategorija za tržište rada, takođe su teme iznesene u ovom ekspozeu.

"Sama riječ Sarajevo i danas ima i te kakvu snagu u čitavom svijetu. Nije to običan grad, nije to obična priča. Istorija nas je uvijek stavljala pred izazove koji su se često nizali kao na traci, sasvim nesrazmjerno s veličinom i položajem ovog grada. Ta velika istorija stalno je mijenjala grad, koji je, čini se, uvijek pokušavao da ostane izvan te sudbine i važnosti koja mu je oduvijek bila namijenjena. On je, bez obzira na sve, uvijek uspio da iznjedri sjajne stvari, stručnjake, umjetnike, velika djela, ideje, energiju. I danas, u ovom vremenu deficita optimizma, Sarajevo nastavlja da stvara mala čuda. No, nije li vrijeme da čuda postanu pravilo, nije li vrijeme da skupimo snagu i stanemo iza onoga šta nam je ostavljeno, da stvorimo nove velike stvari, za šta je ovaj grad, možda i protiv svoje volje, predodređen", dio je završnog dijela ekspozea novoimenovanog premijera.

Integralni teskt Ekspozea premijera Edina Forte, kao i Sporazum o prioritetima skupštinske većine u KS u mandatu 2018 – 2022. dostupni su na web stranici Skupštine Kantona Sarajevo.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti