Iz BiH po hranu u RH: Nove mjere privlače kupce, ali i radnike

03.01.2019. 08:40 / Izvor: Večernji List
Iz BiH po hranu u RH: Nove mjere privlače kupce, ali i radnike

Stigla je nova godina, a s njom i analize cijena.

Stigla je nova godina, a s njom i analize cijena. U BiH svaka marka je važna, a to nije neka kapitalistička doktrina, nanovo osmišljena, već trajni pojam od osnivanja države do danas. Stoga nije iznenađenje što se pomno ovih dana prati što se događa na tržištu, piše Večernji list BiH. Cigarete su već jučer poskupjele, najavljen je rast cijena struje, vozačkih ispita, mnogi strepe od rasta cijena hrane i goriva, što pak nije ništa novo.

Kupnja lijekova

Ipak, ono što daje optimizam ljudima u pograničnim područjima je činjenica da će u susjednoj Hrvatskoj doći do ozbiljnijih pojeftinjenja. Razlog, pad PDV-a na dio hrane i lijekove. Radi se o poreznim reformama Vlade RH koja je odlučila smanjiti porez na dodanu vrijednost na dio hrane, i to s 25 na 13 posto, kao i s 25 na 5 posto za lijekove koji se izdaju bez liječničkog recepta, tako da će se i zbog lijekova bez recepta ići u susjedstvo. Radi podsjećanja, radi se o stupanju na snagu paketa devet zakona iz trećeg kruga porezne reforme RH koji, uz ostalo, donosi nižu stopu PDV-a na meso, voće i povrće, jaja i pelene, proširenje porezne osnovice za oporezivanje dohotka stopom od 24 posto, ukidanje doprinosa na plaću za zapošljavanje i zaštitu na radu, ali i povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje...

"Vjerujem da će ovo biti pozitivna vijest i za poslodavce i za zaposlenike i da biti dobro primljena, i to ne samo kao vijest nego u konačnici i materijalizirana", kazao je Marić, a zbog jedne donesene odluke trebao bi krenuti i val zapošljavanja u Hrvatskoj, što će osigurati i nova radna mjesta onima iz BiH koji žele ići raditi u susjedstvo.

"Danas imamo 2500 kuna neoporezivo i dižemo na 7500 kuna. Znači da otvaramo prostor poslodavcima i poduzetnicima da nagrade svoje zaposlenike i vrednuju njihov rad", istaknuo je Marić, što je niz reformi kojima je cilj zadržati ljude u ovoj zemlji. S obzirom na to da su cijene u Hrvatskoj sada niže, pitanje je hoće li one oslabiti trgovine u BiH kada su pogranična područja u pitanju. Odgovor je jednostavan, neće u mjeri u kolikoj se može očekivati, a razlog je povrat poreza.

"Mi dolazimo iz Hrvatske kupovati u BiH, a onda imamo pravo na povrat PDV-a. Radi se o PDV-u od 17 posto na sve kupljene proizvode, tako da će se nama i dalje isplatiti kupovati u BiH, ali više neće biti tako crno kupovati i u vlastitoj zemlji", riječi su kupca koji iz Hrvatske dolazi kupovati u BiH.

PDV isti od 2006. godine

Ove mjere u RH trebale bi motivirati i one koji se brinu o poreznoj politici BiH, ekonomske stručnjake i druge koji analiziraju stanje na tržištu da razmatraju PDV u ovoj zemlji. On je nepromijenjen te je jedinstven od 2006. godine. U ranijim polemikama, pak, smatralo se da diferencirana stopa PDV-a ne bi imala pozitivne učinke. "U vrijeme kada je ovaj zakon pripreman, a rađen je u suradnji s ekspertima iz oblasti poreza iz zemalja članica EU, procijenjeno je da je za BiH najbolja jedinstvena stopa, i to jedna niža stopa. Zato je na osnovi njihovih analiza i utvrđeno da to bude jedinstvena stopa od 17 posto", priopćeno je ranije iz UNO-a BiH. S obzirom na to da RH ove mjere donosi u cilju da zadrži narod u zemlji, u tome smislu trebalo bi više razmišljati i u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti