Još neizvjesna sudbina: Radnici GP Bosna čekaju milostinju

28.10.2013. 08:04 / Izvor: Oslobođenje
Još neizvjesna sudbina: Radnici GP Bosna čekaju milostinju

Likvidacioni upravitelj, a ujedno i direktor građevinskog preduzeća pod likvidacijom GP Bosna Uglješa Kisić još nije započeo postupak slanja više od 200 radnika na biro.

Likvidacioni upravitelj, a ujedno i direktor građevinskog preduzeća pod likvidacijom GP Bosna Uglješa Kisić još nije započeo postupak slanja više od 200 radnika na biro.

Kako je ranije dogovoreno sa Sindikatom preduzeća, upravitelj će, čim preuzme dužnost, započeti ovaj proces. Međutim, to se još nije dogodilo iako je od imenovanja Kisića na ovu dužnost prošlo više od mjesec.

Dugovi i obećanja

„Dok ova agonija traje, dnevno primim po nekoliko poziva od radnika. Umiru, nemaju novca za lijekove, izvršavaju samoubistva. Većina njih nema ama baš nikakva primanja, ne znam ni kako žive, vjerovatno im neko pomaže. Ovi drugi rade na crno i na taj način zarade barem nešto, jer drugog načina nema“, kaže Željko Knežević, predsjednik Sindikata GP Bosna.

GP Bosna je još jedno u nizu preduzeća od kojeg su ostali samo ime i višemilionska dugovanja: duguje bankama, Poreznoj upravi (skoro 5 miliona), a, prije svega, radnicima koji su u ovoj firmi proveli veći dio života.

Radni staž im nije uvezan devet godina, plaću nisu primili 16 mjeseci, a nemaju pravo na liječenje i odlazak u penziju zbog neplaćenog penzionog i zdravstvenog osiguranja.

Preduzeće je u likvidaciji još od maja tekuće godine kada je Skupština dioničara društva donijela odluku o prestanku rada. Prema obećanju koje je dao Kisić, ali i Zakonu o likvidacionom postupku, likvidacioni upravitelj je dužan radnike što prije poslati na biro kako bi se prijavili na evidenciju nezaposlenih i ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje i naknade.

Radnici polažu sve nade u obećanja, a kako smo saznali, od iduće sedmice bi ova procedura napokon trebala otpočeti.

Sunovrat preduzeća

Većina radnika je svjesna da će teško dobiti novi posao, a jedina nada su im skromne naknade sa biroa.

Kisić je u više navrata pojašnjavao da je GP Bosna pokušavala da se održi, ali da su joj mnogobrojne privatne građevinske firme to onemogućile stvorivši konkurenciju na tržištu. Također, smatra da je jedan od suštinskih problema i rad na crno.

Kako saznajemo, u Sarajevskom kantonu ima registrovanih više od 400 građevinskih firmi koje rade na crno i koje ne prijavljuju svoje radnike niti poštuju zakone. Do sada niti jedna institucije tome nije pokušala stati ukraj.

Nadzorni odbor sa Erolom Džebom na čelu mogući izlaz iz nagomilanih problema, odnosno dugova vidi u prodaji preostalih nekretnina preduzeća. Najveća imovina koju GP Bosna ima je zgrada u Ulici Hamdije Kreševljakovića 51, ili preciznije treći i četvrti sprat, koji će, napominje Kisić, ići na prodaju. Kada će se to tačno desiti, ne zna se.

Trenutno se većina kancelarija u ovoj zgradi izdaje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti