Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora, naloženo i oduzimanje imovine

27.05.2021. 09:42 / Izvor: Akta.ba

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osuđen je na devet godina zatvora. Prvostepenom presudom naloženo je i oduzimanje imovine u vrijednosti od 1,7 miliona KM.

Anes Sadiković osuđen je na dvije godina zatvora.

Kako se navodi u presudi, Čauševiću će biti oduzeta četiri stana, četiri poslovna prostora i tri njive.

Optuženi su bili za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje odnosno davanje dara.

Kemal Čaušević i još 53 osobe uhapšeni su u junu 2014. godine u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici spomenute državne institucije, kao i carinskih terminala. Optužnica je potvrđena 2017. godine.

Tužilac Dubravko Čampara ocijenio je da je dokazano da je Čaušević početkom 2007. stupio u kontakt sa trgovcima tekstilom Anesom Sadikovićem i Sedinetom Karićem. Dogovorio je da će favorizovati njihove firme na štetu drugih. Kazao je i da će im se priznavati manje cijene na fakturama od stvarnih i da njihova roba neće biti detaljno pregledana.

Čampara se osvrnuo na izjave svjedoka koji su naveli da su Sadiković i Karić zauzvrat Čauševiću davali 1.000 KM po uvezenom kamionu. Dodao je da je Čaušević na taj način dobio više od 1,7 milion. Od Sadikovića blizu 1,3 miliona, a od Karića oko 425.000 KM.

U ovom predmetu optužen je bio i Sedinet Karić, ali je predmet razdvojen nakon sporazuma o priznanju krivice kojim ga je Sud BiH, zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. 

Odbrana je naglasila da je Čauševiću mandat na poziciji direktora UIO-a istekao 8. decembra 2008. godine. Smatra da nije mogao počiniti djela koja mu se stavljaju na teret poslije tog perioda.

Foto: CIN

PODIJELI:

TAGOVI:

Kemal Čaušević

presuda

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti