Kombi prijevoznici rade nacrno, nadležnima ruke vezane

07.06.2018. 11:32 / Izvor: Avaz.ba
Kombi prijevoznici rade nacrno, nadležnima ruke vezane

Nelegalni prijevoznici ne plaćaju porez, kompletan prihod uzimaju sebi, snižavaju cijene.

"Kombi prijevoz osoba i stvari", sve su učestaliji oglasi na internetu ili u no­vinama. Osim toga, mnogi sve češće na društvenim mrežama pokreću stranice i šire biznis.

Velika potražnja

Veliki broj građana odlučuje se baviti prijevo­zom nacrno te pravi ogrom­ne probleme registriranim prijevoznicima. Za rad nacr­no uglavnom se odlučuju is­kusni vozači, koji su nekad radili u velikim autoprijevozničkim firmama. Za početak posla ne treba mno­go - kombi s osam i više mjesta.

Oglasa na internetu je sve više, a potražnja je duplo veća. Pozvali smo nekoliko nelegalnih prijevoznika iz Sarajeva, Zenice i Kaknja.

"Tako je, vršimo prije­voz ljudi po BiH, a prema zahtjevu, i izvan granica BiH. Koliko vas je, možemo se dogovoriti o cijeni, pa i neki popust", hvalio se jedan vozač. 

Problem, međutim, nas­taje kad pitamo možemo li za uslugu dobiti račun, od­nosno platiti preko računa.

"A, to, ne, nikako. Nisam registriran, ne mogu vam iz­dati račun. Ono, privatno se time bavim, tako da...", ra­zočarano je odgovorio vozač koji na svojoj stranici na Facebooku navodi da je iz Sara­jeva.

Nelojalnoj konkurenci­ji, odnosno vlasnicima kom­bi vozila koji na nelegalan način prevoze putnike izvan granica naše zemlje, nemo­guće je stati ukraj. Dnevno naprave i nekoliko tura, a prilikom prelaska granice navode da prevoze rodbinu ili poznanike i da im nisu na­platili uslugu. Državi ne plaćaju poreze, a kompletan prihod uzimaju sebi.

Izmjena zakona

I dok ilegalni prijevozni­ci trljaju ruke zbog dobre za­rade, Vanjskotrgovinska komora BiH i Ministarstvo komunikacija i transporta BiH organizirali su nedavno okrugli sto o ovoj temi.

Suština je, objašnjava Dragan Soldo, glavni fede­ralni sao­braćajni in­spektor, u izmjenama važećih za­konskih re­gulativa.

"Ukoli­ko bi se iz­mijenila za­konska re­gulativa, onda bismo problem nelegalnog kombi prijevoza držali pod kontrolom. Imali smo slična iskustva u Srednjobosanskom i Tuzlan­skom kantonu i te probleme smo riješili kroz izmjene za­kona", rekao je Soldo, do­davši da su im do tada ruke vezane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti