Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Košarac negodovao zbog neusvajanja odluke o zaštitnim mjerama na uvoz iz EU

09.04.2021. 08:28 / Izvor: Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, nakon sjednice Vijeća ministara BiH, negodovao je što nije podržana predlagana odluka o uvođenju posebnih zaštitinih mjera na uvoz iz Evropske unije, prvenstveno svježeg i rashlađenog mesa, koja bi se odnosila na period od dvije godine.

"Iz neobjašnjivih razloga i bez rasprave, za to nije glasao jedan broj ministara", rekao je Košarac.

Ovu odluku predlagalo je Ministarstvo na čijem je Košarac čelu, a on tvrdi da je to učinjeno na osnovu snage argumenata, integrisanog stava udruženja poljoprivrednih proizvođača i legitimih stavova nadležnih institucija entitetskog nivoa.

Prema riječima ministra Košarca, odluka je nudila dobar model za kvalitetno rješavanje ovog pitanja "da snagom argumenata kakve imamo kao strana u bilateralnom sporazumu s Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju, riješimo ovo pitanje, ne samo privremeno, već i trajno kroz izmene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

"Argumenti jesu na našoj strani, a nema objašnjenja niti argumentacije koju možemo da prihvatimo da, recimo, zemlje u okruženju imaju u svom sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom takvu vrstu zaštitne mjere da prilikom uvoza svježeg i rashlađenog mesa goveda i svinja, postoje prelevmani i puna carinska stopa", riječi su Staše Košarca.

On je naveo primjer da prilikom uvoza svježeg i rashlađenog mesa u Makedoniju iz zemalja Evropske unije, carinska stopa je 15 posto i 0,05 eura po kilogramu kad se uvozi svježe meso. U Srbiji je carinska stopa 12 posto.

Odluka pouđena danas Vijeću ministara BiH, naveo je dalje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, bila je incijalna kapisla koja bi, zajedno s predstavnicima Evropske unije i kroz definirane procedure te odluku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, otvorila trajno rješavanje navedenog pitanja.

"Zašto se u Bosnu i Hercegovinu uvozi bez carinskih obaveza, bez prelevmana, carinskih stopa? Odgovornost jeste na onima koji su pregovarali SPP; ne želim isticati da su, kako ovih dana čujem, u to doba postojali lobiji za zaštitu mesoprerađivača iz nekih krajeva Bosne i Hercegovine, već želim da ispravim ovo, da potaknem primarne proizvođače da se nastave baviti njihovim aktivnostima, da zaštitimo domaću proizvodnju, a nikako da nekome onemogućimo uvoz. Naprotiv, da omogućimo, ali da se plate prelevmani i carine, kao što se to čini u zemljama u okruženju", naveo je Košarac.

On je najavio da će bez obzira na današnju odluku Vijeća ministara, Ministarsvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pokrenuti postupak, u skladu s pravilima, za trajno rješavanje ovog pitanja putem izmjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer je on, prema njegovim riječima, diskriminirajući za Bosnu i Hercegovinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti