Košarac: Plasman poljoprivrednih proizvoda na tržišta EU, Kine i Rusije

11.02.2020. 07:48 / Izvor: Fena
Košarac: Plasman poljoprivrednih proizvoda na tržišta EU, Kine i Rusije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ukazao je na značaj očuvanja i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ukazao je na značaj očuvanja i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, najavljujući i konkretne mjere nakon razgovora s entitetskim resornim ministrima, udruženjima i drugim nadležnim organima.

Neobjašnjivo je, kaže, da domaći proizvođači ne uspijevaju da prodaju svoje proizvode na bh. tržištu, koji čine svega 30 posto ukupne potražnje.

"U proteklom periodu bilo je previše deklarativne priče o zaštiti domaće proizvodnje", rekao je Košarac novinarima, nakon razgovora sa Savezom udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a najavljujući da će biti pripremljene konkretne mjere zaštite.

Ukazuje i da je neophodno omogućiti plasman domaćih proizvoda na tržišta EU, Kine i Ruske Federacije.

"Raduje me činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede RS dostavilo popunjen upitnika za izvoz crvenog mesa za zemlje EU i da će sutra dostaviti i za Kinu. Apelujem na strukturu u Federaciji BiH da to uradimo zajedno kako bi omogućili ljudima koji se bave proizvodnjom crvenog mesa da mogu da prodaju svoje proizvode na ta važna tržišta", ustvrdio je on.

Najavio je radni sastanak s predstavnicima oba entitetska poljoprivredna udruženja, u vezi s obilježavanjem stoke.

I Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS je rekao da je razgovarano o prevelikom opterećenju domaće proizvodnje, te problemima zbog, kako je naveo, uvoznog „lobija“.

"Iz tog razloga nismo konkurentni da zadržimo tržište i povećamo domaću proizvodnju", naveo je Maljčić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac prethodno je danas obišao novoizgrađene carinske terminale u Gradišci te istakao da treba ojačati kapacitete Granične veterinarske službe koja je u sastavu Kancelarije za veterinarstvo BiH, a kako bi imala neophodne elemente kao svi savremeni granični prelazi u EU.

"Uložićemo napor da ovaj granični prelaz još bolje opremimo", dodao je Košarac.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti