Kožar Aurelije Ševčuk izrađuje torbe u očevoj radnji staroj pola stoljeća

04.01.2021. 11:03 / Izvor: Glas Srpske
Kožar Aurelije Ševčuk izrađuje torbe u očevoj radnji staroj pola stoljeća

Aurelija Ševčuk iz Banjaluke, koja je odrasla u krojačkoj radionici uz zvuk strojeva i alata, nastavila je obiteljsku tradiciju bavljenja kožom.

Aurelija Ševčuk iz Banjaluke, koja je odrasla u krojačkoj radionici uz zvuk strojeva i alata, nastavila je obiteljsku tradiciju bavljenja kožom.

Ševčuk je za "Glas Srpske" rekao da je proširio očev krojački salon i preuredio ga u radionicu za izradu torbi i drugih proizvoda od kože.

"Kupci su prestali naručivati ​​odijela po mjeri, pa smo se odlučili prilagoditi. Počeli smo raditi s kožom, keperom i ostalim materijalima od kojih smo izrađivali torbe", rekao je Ševčuk.

Kaže da je koža kao materijal zahtjevna za obradu, a najčešće je nabavlja u Italiji.

"Dvije su tvornice koje proizvode kožu u bivšoj Jugoslaviji, u Bugojnu i Kaknju, pa je i to problem. Kad izrađujem remen, kožu režem skalpelom ili malim strojem za rezanje. Prerezani rub mora se obraditi jer je hrapav i oštar zbog deblje i jače kože. Bušim rupe bušilicom, a ručno slikam", rekao je Ševčuk.

Iako je poboljšao svoj strojni park, i dalje radi na očevim strojevima.

"Ovaj posao pruža priliku za improvizaciju. Ako nemate dovoljno novca za stroj, vratite se starim načinima rada. Međutim, teško je pronaći nove dijelove za stare strojeve", istaknuo je Ševčuk.

Dodao je da radi s prirodnim tkaninama bez sintetike, što kupci prepoznaju i znaju cijeniti.

"Kupci se vraćaju zbog kvalitete. Svakodnevno izrađujem remene, muške torbe i novčanike. Cijena novčanika je do 30 KM, a muških torbi, od onih za prijenosnike do putnih, od 60 KM do 100 KM. Cijena materijala najviše utječe na cijenu proizvoda", naveo je Ševčuk.

Iako kaže da je došlo "neko čudno vrijeme", vjeruje da će pravi majstori uvijek biti cijenjeni.

"To radim jer vjerujem u ovaj posao i vjerujem da će ljudima uvijek trebati torba, novčanik, cipele, pa čak i odijelo po mjeri", rekao je Ševčuk i dodao da je njegov otac u praksi imao četiri radnika i tri učenika, te da je toga danas sve manje.

Ševčuk je objasnio da najbolja propusnica ima jeftinu robu sporne kvalitete.

"Mnogo se jeftine robe uvozi i prodaje. Primjerice, remen izrađen od nekvalitetnog materijala, koji u Turskoj košta tri eura, prodaje se ovdje za 30 eura. Konačni proizvod stvoren u ovoj radionici je skuplji i nije konkurentan na tržištu, bez obzira na kvalitetu", rekao je Ševčuk.

Aurelije Ševčuk kaže da trenutno izrađuje uredske pepeljare koje će slati u Njemačku kao božićne poklone.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti