Kraj fiskalnih kasa olakšaće privređivanje

19.03.2014. 16:08 / Izvor: SRNA
Kraj fiskalnih kasa olakšaće privređivanje

​Izbacivanje fiskalnih kasa u zanatstvu olakšaće rad preduzetnika i otvoriti prostor za novo samozapošljavanje i zapošljavanje u Republici Srpskoj, izjavio je Srni sekretar udruženja "Preduzetnik" u Bijeljini Milorad Stević.

Izbacivanje fiskalnih kasa u zanatstvu olakšaće rad preduzetnika i otvoriti prostor za novo samozapošljavanje i zapošljavanje u Republici Srpskoj, izjavio je Srni sekretar udruženja "Preduzetnik" u Bijeljini Milorad Stević.

On očekuje da će najavljene mjere Vlade o kojima se intenzivno razgovara biti provedene već za mjesec dana i ocjenjuje da je to za preduzetnike očekivana, ali vrlo radosna vijest.

Stević smatra da fiskalne kase treba ukinuti za sve zanatske djelatnosti u Republici Srpskoj, kako je to urađeno u Srbiji.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će u trgovačkim i ugostiteljskim radnjama, gdje se fiskalne kase zadržavaju, olakšice biti uvedene kroz mjere kao što su ukidanje obaveznog tehničkog pregleda kasa jednom godišnje i skraćenje roka čuvanja fiskalne dokumentacije sa tri na jednu godinu.

Stević kaže da je od uvođenja fiskalizacije 2008. godine broj zanatsko-preduzetničkih radnji samo u Bijeljini pao sa nekadašnjih 3.200 na sadašnjih manje od 1.900 radnji.

"Mali preduzetnici nisu izdržali teret fiskalizacije, a gašenje hiljada radnji dovelo je do gubljenja više hiljada radnih mjesta od kojih su zavisile cijele porodice u gradu", naglasio je Stević.

On je istakao da je preuzetništvo najbrži, najsigurniji i najefikasniji put za izlazak iz ekonomske krize i za rješavanje najvećeg problema - nezaposlenosti kroz projekte samozapošljavanja.

Preduzetnička zajednica u Bijeljini, sa oko 1.900 radnji, je nakon Banjaluke druga po snazi preduzetnička zajednica u Republici Srpskoj.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti