Skladišni viškovi

Yumm outlet hrane u Sarajevu krije emotivnu priču: Po čemu su posebni?

26.04.2024. 13:07 / Izvor: NOVA BH
Yumm

Food Outlet Yumm BiH je prodavnica roba široke potrošnje u kojoj najveći dio asortimana čine artikli koji su skladišni višak.

Food Outlet Yumm BiH je prodavnica roba široke potrošnje u kojoj najveći dio asortimana čine artikli koji su skladišni višak, imaju kraći rok trajanja ili oštećenu ambalažu. Radnju je pokrenuo bračni par koji su nakon završenih fakulteta i nemogućnosti zaposlenja odlučili nastaviti život u dalekoj Australiji.

Uslijed potrage za poslom, visokoobrazovani bračni par iz Sarajeva osvrnuo se i na primjere iz daleke Australije i SAD-a, gdje su, zapravo, primjetili da su outleti sa hranom, daleko češća pojava nego na našim prostorima.

“U roku od 24 sata od ideje, već sam zvala dobavljače da ih pitam da li bi sarađivali, tako je sve krenulo”, prisjeća se Nikolina Piljić Alić koju smo jutros posjetili u njenoj radnji.

Dakle, cijela priča započela je prije šest godina, a dobavljače je u nju na početku bilo teško ubijediti i pronaći, naročito zbog činjenice da je ovaj tip radnje nesvakidašnji za ove prostore.

Tako se priča – od svega nekoliko artikala u ponudi – razvila u nešto popularno i funkcionalno. Trenutno posluju sa približno sa 70 ili 80 kompanija. Osim hrane, prodaje se i kozmetika, ponekad tu bude i igračaka.

Važno je za naglasiti da su u ponudi artikli sa oštećenom ambalažom, ali su u potpunosti sigurni za konzumaciju. Ili – tu su i artikli koji su skladišni višak kojeg dobavljači po akciji usmjere ovdje jer nemaju skladišnog prostora za njih. Tu su i artikli sa kraćim rokom trajanja, sa mjesec ili mjesec i po do isteka.

“Redovne su ili nešto malo niže cijene. Najveći dio proizvoda je od 40 do 50 posto jeftiniji u odnosu na redovne cijene, bude čak proizvoda koji su i do 90 posto jeftiniji, cilj nam je da se ne baca. Ranije je bilo teško objasniti kupcima da se povremeno desi da su police prazne, međutim, već su navikli da sve funkcioniše na način da mi ili kontaktiramo dobavljače ili se oni javljaju sa robom, ne nude nam istu svaki dan, a ponekad i mi tražimo posebne akcije za kupce”, pojasnila nam je Nikolina.

Naglašava – posao je to koji se ponekad radi i 24 sata. U posljednje vrijeme, njihova zarada u potpunosti je usmjerena na liječenje njihove kćerke i stoga su u posebnom fokusu građana Sarajeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti