Kristal soli 2017: Uručena priznanja najboljim privrednicima TK u 12 kategorija

23.06.2018. 07:15 / Izvor: Akta.ba
Kristal soli 2017: Uručena priznanja najboljim privrednicima TK u 12 kategorija
OTVORI GALERIJU

Ove godine, ukupno je dodijeljeno 12 priznanja, među kojima su i ona specijalna.

Dugo iščekivani poslovni događaj godine "Najbolji u privredi TK- Kristal soli 2017", u organizaciji RTV Slon Tuzla, održan je sinoć drugu godinu zaredom u hotelu "President" u Živinicama.

Neovisni stručni žiri, među najuspješnijim kompanijama odabrao je laureate, po ostvarenim rezultatima u poslovnoj 2017. godini, a na osnovu finansijskih pokazatelja Akta.ba portala.

Ove godine, ukupno je dodijeljeno 12 priznanja, među kojima su i ona specijalna.

Kategorije poput Najuspješnija kompanija TK po ukupno ostvarenoj dobiti po zaposlenom u 2017. godini ili Najuspješnija kompanija TK po broju novouposlenih radnika u 2017. godini, otkrili su koja su to mala, srednja i velika preduzeća vrijedna pažnje privrednih tokova, ali i perspektivna za buduće razvojne i investicijske projekte.

Tako je Najuspješnija kompanija TK po ukupno ostvarenoj dobiti po zaposlenom u 2017. godini u kategoriji mala preduzeća Ferhem d.o.o. Lukavac, u kategoriji srednja preduzeća Profine bh d.o.o. Živinice, dok je na Sisecam Soda Lukavac najuspješnija kompanija u kategoriji velika preduzeća.

Najuspješnija kompanija TK po broju novouposlenih radnika u 2017. godini u kategoriji mala preduzeća je Tesco d.o.o. Tuzla, Fen d.o.o Lukavac u kategoriji srednjih, dok je Bingo d.o.o. Tuzla najuspješnija velika kompanija koja je u protekloj godini po broju novouposlenih radnika

Priznanje Najuspješniji obrtnik TK u 2017. godini pripalo je Obrtničkoj radnji pekara Tušanj, a Najuspješnija žena poduzetnica TK u 2017. godini je Mirsada Venturini - Mehmedinović - Konfekcija F.B.M. Lukavac.

Za razliku od prošle godine, kada su bila dodijeljena tri specijalna priznanja, ovogodišnji "Kristal soli" donosi njih četiri i to Međunarodnom aerodromu Tuzla za promociju i unapređenje privrede TK, potom Turističkoj zajednici TK za razvoj turizma, Solani d.d. Tuzla pripalo je specijalno priznanje za razvoj prehrambene industrije TK, te specijalno priznanje za uspjehe u oblasti medicinskih i naučnih dostignuća za UKC Tuzla.

Da je Tuzlanski kanton i njegov rastući privredni aktivitet faktor liderstva i razvoja ne samo ovog dijela šire regije, nego i cijele Bosne i Hercegovine, svakodnevno svjedoče pozitivni primjeri iz prakse, ali i statistički pokazatelji koji govore da se vrijedno radi na stvaranju ambijenta za rast domaćih kompanija.

Ipak, pozitivnog ambijenta nema bez pozitivnog zakonskog okvira. 

Otvarajući ovaj privredni događaj, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović izrazio je nadu da će ista postati tradicionalna. Kada je u pitanju poslovanje u Bosni i Hercegovini, naglašava da je ona veoma složena, ali da se i u takvom ambijentu prave uspješne priče i ostvaruju dobri poslovni rezultati.

"Kada su u pitanju aktivnosti Vlade TK one su usmjerene na poboljšanje regulativnog okvira i davanju finansijskih podsticaja za razvoj privrede. Posljednje aktivnosti na tom polju su donošenje Zakona o javno-privatnom partnerstvu, čije rezultate očekujemo već tokom ove i naredne godine", kazao je Suljkanović.

A, kako izabrati najbolje, kojim pokazateljima se voditi i kako odabrati kriterijume da se među hiljadama uspješnih poduzetničkih priča odaberu laskave nagrade "Kristal soli 2017", nije bio lak zadatak. 

Neovisni stručni žiri u sastavu Ramiz Saljić, predsjednik žirija, Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH i Željko Rička, ekonomski stručnjak vodio se ekonomskim pokazateljim portala Akta.ba na osnovu kojih je kategorizirao i vrednovao poslovne rezultate ostvarene u prošloj godini i birao najuspješnije.

"I ove godine, kao i prošle RTV Slon je izvršni organizator, ali je dobitnike birao stručni žiri koji su nagradili realni sektor, što je i bio cilj. Žiri je ove godine izmijenio jedan dio nagrada i dodao neke nove kako bi istakli kompanije koje vrijedno rade i zaslužuju ove nagrade u odabranim kategorijama", kazao je za naš portal Damir Đapo, glavni i odgovorni urednik RTV Slon.

Govoreći o značaju održavanja manifestacije za ovaj kanton, Đapo ističe kako se većina njih održava na federalnom nivou, te da im je cilj da se ovom manifestacijom okupe privrednici jednog od najmnogoljudnijeg kantona u FBiH i njihovo međusobno zbližavanje.

Manifestacija je bila prilika da se predstave uspješne poslovne priče otvarajući prostor za investicijske projekte i razvojne programe koji će već naredne godine donijeti nove uspješne rezultate.

Poslovni događaj je i ove godine pored nagrađenih privrednika, okupio je predstavnike vlasti, kako sa federalnog, kantonalnog tako i lokalnog nivoa.

Generalni pokrovitelj manifestacije bila je Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarstvo privrede TK i Ministarstvo trgovine i turizma TK, dok je Poslovni portal Akta.ba bio medijski pokrovitelj I i jedan od partnera manifestacije.

S.B.

Foto: Akta.ba

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti