Kurbegović: FAST aplikacija će objediniti informacije o vrijednosnim papirima

01.12.2019. 16:47 / Izvor: Fena
Kurbegović: FAST aplikacija će objediniti informacije o vrijednosnim papirima

Direktor Sarajevske berze (SASE) Tarik Kurbegović izjavio je u za Fenu da SASE, uporedo sa drugim strateškim projektima, nastoji i da inovira.

 Direktor Sarajevske berze (SASE) Tarik Kurbegović izjavio je u za Fenu da SASE, uporedo sa drugim strateškim projektima, nastoji i da inovira.

"Tako smo u dosadašnjem radu ustanovili da je velika prepreka za masovniji angažman domaćih investitora na tržištu kapitala nedostatak informacija o kompanijama i trgovini njihovim vrijednosnim papirima. Stoga je jedan od naših zadnjih projekata upravo bio targetiran da riješi ovaj problem, i rezultat tih napor je FAST aplikacija, kao jedan mnogo komleksnija i sveobuhvatnija alatka u odnosu na trenutno postojeći SASE Oberver Station (SASE OBS)", rekao je Kurbegović.

Pojasnio je da je osnovna prednost FAST aplikacije što ona korisniku omogućava da na jednom mjestu dobije sve informacije potrebne za investiranje u neki vrijednosni papir, što uključuje podatke o trgovini tim dionicama/obveznicama, trenutno stanje na tržištu u pogledu kupovnih i prodajnih naloga, podatke o izdavaocu vrijednosnog papira - vlasnička struktura, finansijske izvještaje, finansijske pokazatelje i drugo.

"Neki od ovih podataka su dostupni putem web-stranice SASE i nekih drugih servisa, dok su neki dostupni isključivo preko FAST-a, ali ne postoji niti jedno mjesto gdje se svi ovi podaci agregiraju i prezentuju putem jedne centralne tačke, kao što je FAST. Stoga smatramo da će FAST biti neizostavan alat za svakog investitora na našem tržištu, ali isto tako i vrijedan izvor informacija za osobe koji nisu investirale, ali koje zanima tematika tržišta kapitala i berzanskog poslovanja. FAST će imati verzije i za jednu i za drugu grupu korisnika i bit će cjenovno prihvatljiv za sve kategorije", naveo je Kurbegović.

Dodao je da će ta aplikacija olakšati trgovanje vrijednosnim papirima i običnom čovjeku koji se želi okušati u toj oblasti, a nema prethodno iskustvo.

"Do sada je potencijalni investitor u vrijednosne papire informacije morao skupljati na raznim web-stranicama - Berze, Registra vrijednosnih papira, FIA, stranicama emitenata i sl. Korištenjem FAST-a, korisnik sve dostupne informacije o nekom izdavaocu i njegovim vrijednosnim papirima, istorijskim cijenama i prometima i mnoštvo drugih informacija dobija na jednom mjestu", kazao je Kurbegović.

Istakao je da je kod FAST-a revolucionarno što nudi i tzv. portfolio-tracker - ukoliko korisnik FAST-a ne želi odmah početi trgovati, može napraviti svoj virtuelni porfolio i pratiti kretanje njegove vrijednosti, sve dok se ne odluči da se okuša "u realnom svijetu". 

Kurbegović je precizirao da će lansiranje FAST-a uslijediti nakon njegove prezentacije 19. decembra ove godine koja će biti zatvorenog tipa, prije svega zbog prostornih ograničenja, ali će prisutni novinari sigurno izvjestiti o svim mogućnostima aplikacije.

"Ali bez obzira na to, svako ko je zainteresovan da isproba FAST, moći će to uraditi besplatno u toku promotivnog perioda. Sve detalje vezano za ovo ćemo objaviti na prezentaciji, a bit će dostupne i na našoj web-stranici", rekao je Kurbegović.

Govoreći o situaciji na berzama u regionu bivše Jugoslavije naveo je da je ona, sa izuzetkom Slovenije i Hrvatske, koje su već u Evropskoj uniji, vrlo slična.

"Po prometima, koji po prirodi stvari vrlo osciliraju, svi smo dosta blizu, tako da je SASE zadnjih godina bila na 2. ili 3. mjestu. Ako posmatramo obje bosanskohercegovačke berze (Sarajevsku i Banjalučku), situacija je još bolja", dodao je Kurbegović.

Međutim, priznaje da prometi nisu sve, te da su u nekim oblastima bh. berze čak vodeće.

"Spomenut ću samo primarno tržište za državne (entitetske) vrijednosne papire - jedino berze u Sarajevu i Banjoj Luci za svoja ministarstva finansija organizuju aukcije na kojim prodaju obveznice i trezorske zapise. Osim toga, SASE je prva berza u regionu koja je lansirala indeks baziran na fundamentalnim pokazateljima (SASX-FN), što je trend koji je tek počeo da zaživljava u svijetu", potcrtao je Kurbegović.

Pojasnio je da kod trgovine vrijednosnim papirima važi pravilo kao i za sve druge poduhvate i branše - što se čovjek njemu više posveti, bit će i veći rezultati. 

"Postoji poslovica u svijetu investiranja: Ko investira u dionice bez analize finansijskih izvještaja ponaša se kao neko ko igra pokera a da ne gleda u svoje karte. Prije nego što uložite u neku kompaniju, pogledajte njihove finansijske izvještaje, uporedite promjene ključnih pokazatelja iz godine u godinu; provjerite koliko su ažurni u objavi informacija; kakva im je web-stranica; kakav je njihov imidž među vašim prijateljima, rodbinom i slično", kazao je Kurbegović.

Također, dodao je da je potrebno imati realna očekivanja jer ulaganje u vrijednosne papire nije aktivnost kojom će se neko obogatiti preko noći, nego način da svoja slobodna novčana sredstva oplodi i uveća, kao alternativu/dopunu držanjem novca na štednoj knjižici ili slično.

"Tržište kapitala u FBiH je i dalje vrlo mlado tržište, čiji su formalni začeci bili krajem 20. vijeka. Ono je tipično tranzicijsko tržište, i shodno tome nije dostiglo nivo razvijenih tržišta. Ovo se uglavnom odnosi na ulogu i značaj tržišta kapitala u cjelokupnoj ekonomiji, njegov značaj kao mjesto gdje kompanije prikupljaju kapital za svoj daljni rast i razvoj, a investitori ga koriste kako bi ostvarivali prinos na uložena sredstva", rekao je Kurbegović.

Dodao je da Sarajevska berza aktivno radi na razvoju i unapređenju tržišta, u obimu u kojoj joj to njena funkcija i nadležnosti dozvoljavaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti