Luksuzna roba prva osjeti privredni zastoj: Zamrla potražnja za jahtama

06.12.2008. 09:23 / Izvor: Nezavisne novine
Luksuzna roba prva osjeti privredni zastoj: Zamrla potražnja za jahtama

Domaća preduzeća koja proizvode ili dorađuju luksuznu robu za inostrane kupce bilježe značajan pad narudžbi, pa su neke firme, koje su doskora bilježile snažnu ekspanziju, prinuđene čak privremeno obustaviti poslovanje.

Domaća preduzeća koja proizvode ili dorađuju luksuznu robu za inostrane kupce bilježe značajan pad narudžbi, pa su neke firme, koje su doskora bilježile snažnu ekspanziju, prinuđene čak privremeno obustaviti poslovanje.

Ekonomski analitičari ističu da luksuzna roba prva osjeti privredni zastoj, jer se većina građana u periodu neizvjesnosti, opredjeljuje uglavnom za kupovinu proizvoda neophodnih za svakodnevni život.

U preduzeću "Smiljevac prom" iz Lopara, koje proizvodi jahte za austrijsku kompaniju "Schochl Yachtbau", kažu da su posljednja dva mjeseca praktično zamrzli rad u očekivanju boljih vremena.

"Ekonomska kriza je uticala da na sajmovima više niko ne poručuje jahte. Posao je potpuno stao našim austrijskim partnerima, pa posljedično i nama", kazao je Goran Gajić, direktor "Smiljevec proma".

Ta porodična firma je jahte radila kao poluproizvod, dok su jedra, motor i namještaj ugrađivali njihovi austrijski partneri.

Upoređujući aktuelnu situaciju s prethodnim periodom, Gajić je rekao da su od osnivanja firme 2004. do 2006. godine bilježili rast proizvodnje sa 16 na 42 jahte godišnje, da bi već lani, s prvim naznakama nadolazeće globalne krize, proizvodnja pala na 25 jahti.

"Ove godine smo do jula napravili 16 jahti i od tada ništa. Sada se nekako snalazimo tako što proizvodimo određene sitne dijelove za kupce iz Beča, čisto toliko da premostimo ovaj loš period", kazao je Gajić.

U preduzeću CNC iz Laktaša, najvećem proizvođaču elektronskih ruleta na Balkanu, takođe su potvrdili da u posljednja dva mjeseca bilježe pad narudžbi, ali još ne mogu procijeniti koliko su na to uticala globalna privredna previranja, s obrizom na to da su prethodno ostvarili rekordnu prodaju.

"Smanjenje prodaje ruleta bilježimo tek relativno odskora, pa je rano da bismo dali nekakav zaključak. Potrebno je da prođe još nekoliko mjeseci da bismo znali da li je riječ o kratkotrajnom ciklusu ili početku dužeg negativnog trenda zbog aktuelnih neprilika u svjetskoj ekonomiji", kaže Radenko Šućur, direktor firme CNC.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, ističe da je luksuzna roba vrlo osjetljiva na ekonomske poremećaje, s obzirom na to da nije neophodna za život.

Građani na Zapadu ušteđevinu uglavnom imaju u akcijama kompanija čija je cijena u zadnje vrijeme strahovito pala. Da bi kupili jahtu oni bi trebalo da prodaju te akcije, a to im se sada sigurno ne isplati. Oni, pak, koji baš imaju veliku želju za jahtom, sada će se radije odlučiti da je iznajme na sedmicu-dvije, a ne da je kupe", kaže Radivojac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti