Manji rod, ali kvalitetnije: Kilogram malina 3,50 KM

28.08.2020. 11:11 / Izvor: Glas Srpske
Manji rod, ali kvalitetnije: Kilogram malina 3,50 KM

Proizvođači "crvenog zlata" u RS-u konačno mogu da odahnu jer su pojedini hladnjačari saopštili da će kilogram malina platiti po cijeni od 3,50 maraka što će donekle sačuvati proizvodnju i voćarima donijeti iole dobru zaradu.

Proizvođači "crvenog zlata" u RS-u konačno mogu da odahnu jer su pojedini hladnjačari saopštili da će kilogram malina platiti po cijeni od 3,50 maraka što će donekle sačuvati proizvodnju i voćarima donijeti iole dobru zaradu.

Niska otkupna cijena u protekle tri godine malinare je dovela na ivicu ambisa pa su mnogi uništili malinjake i digli ruke od proizvodnje, iako su se zadužili da bi je započeli.

Vlasnik hladnjače "Agro dr" Petko Rankić prvi je juče saopštio otkupnu cijenu malina i proizvođačima ponudio najniži prihvatljiv iznos.

"Ponudio sam 3,50 maraka po kilogramu plus PDV. Ukoliko proizvođač donosi rod plaćamo toliko, a ako moja vozila idu po maline onda odbijemo samo troškove prevoza. Međutim, malina je već u hladnjači, otkupili smo oko 800 tona plus 200 tona kupine", rekao je Rankić i dodao da je većinu otkupljenog voća otplatio te da će narednih dana isplatiti i ostatak. Rankić je kazao da je ove godine otkupio manje količine nego što je planirao, jer je rod tog voća bio slabiji nego prethodnih godina.

"Čekao sam da neko izađe sa cijenom, međutim hladnjačari se sve nešto nećkaju, kalkulišu, ja sam izašao prvi. Proizvođači su čini mi se zadovoljni, a sa druge strane smatram da je realna otkupna cijena tri marke. Međutim, ove godine prinos je podbacio i dao sam veću cijenu. Nadam se da ćemo svi biti zadovoljni", poručio je Rankić.

Naglasio je da ima obezbijeđeno tržište za maline, tako da plasman tog voća nije sporan.

"Maline izvozim u zapadnu Evropu i nema potrebe da više čekamo i kalkulišemo s cijenom", rekao je Rankić koji ima hladnjaču kapaciteta oko 2.000 tona.

Za razliku od njega u sarajevskoj firmi “Herbos Natura” kažu da još nisu formirali cijenu, ali da će to učiniti narednih dana.

"U toku je berba sorte polka, a ima još i mikera tako da nismo sve završili", kazali su u tom preduzeću.

Ponuđena cijena od 3,50 maraka za proizvođače ovog voća je zadovoljavajuća.

"Cijena je prihvatljiva. Ista cijena je bila i u Ljuboviji, preko Drine, tako da nismo više ni očekivali. Ova cijena omogućava opstanak i uliva nam kakvu-takvu nadu da širimo proizvodnju", rekao je predsjednik Udruženja proizvođača maline "Vilamet" Ljubiša Alempić, dodavši da je iz godine u godinu sve manje proizvođača i sve manje ovog crvenog voća.

Kvalitet

Petko Rankić ističe da na prostoru regije Birač nije bilo više od 3.000 tona malina ove godine.

"Ovogodišnji rod je manji za oko 30 odsto, ali je malina dobrog kvaliteta", rekao je Rankić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti