UGROŽENA OVOGODIŠNJA SEZONA

Malinarima u RS nije lako: Hladnjače pune lanjske maline

10.04.2023. 07:31 / Izvor: Nezavisne novine
MALINARI

Malinari u RS su i dalje u veoma teškoj situaciji jer se velike količine prošlogodišnje maline nalaze u hladnjačama, što će, prema riječima proizvođača, ugroziti ovogodišnju sezonu ovog crvenog blaga.

Malinari u RS su i dalje u veoma teškoj situaciji jer se velike količine prošlogodišnje maline nalaze u hladnjačama, što će, prema riječima proizvođača, ugroziti ovogodišnju sezonu ovog crvenog blaga.

Podsjećanja radi, "Nezavisne" su već nekoliko puta pisale o problemu sa kojim se susreću malinari. Naime, malinari su se našli u problemu kada nakon prošlogodišnje sezone nisu mogli da dogovore otkupnu cijenu, jer su otkupljivači nudili mnogo manje nego što su oni tražili.

Samo mali broj njih je na kraju uspio da proda malinu i to po cijeni od 8,50 KM po kilogramu, dok ostali još čekaju novac za maline koje su isporučili u hladnjače.

Otkupljivači su već nekoliko puta naveli da su i oni sami u problemu jer ne mogu da isporuče malinu na tržište, s obzirom na to, kako kažu, da nema potražnje.

Petko Rankić, vlasnik hladnjače za skladištenje voća "Agro-dr" iz Bratunca, rekao je za "Nezavisne" da su oni jedini uspjeli da proizvođačima isplate cijenu od 8,5 KM po kilogramu.

"Potrudili smo se da ispoštujemo proizvođače, konkretno, mi smo uzeli kredit i pozajmicu kako bismo isplatili novac", kazao je Rankić.

Prema njegovim riječima, vrlo je upitno da li će se ove godine malina i primati u hladnjače, jer su svu kapaciteti popunjeni od prošle godine.

"Koliko čujem, ista situacija je i u Srbiji, jer mi smo pogranično područje s njima i dijelimo isti problem", naglasio je Rankić.

Kako ističe, veliki broj proizvođača uništava svoje zasade iz razloga što je sigurno da će ove godine biti niža cijena, ali i zato što se velika količina prošlogodišnje maline nalazi u hladnjači.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet" Ivan Stojanović rekao je za "Nezavisne" da situacija sa prodajom maline nikad nije bila gora.

"U 50 odsto slučajeva proizvođači nisu dobili novac za maline, ali problem je i to što hladnjačari nisu uopšte prodali maline dalje na tržište", kazao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, ovaj problem će i te kako uticati na ovogodišnju proizvodnju ovog crvenog blaga.

"Proizvođači će ove godine manje ulagati, neki čak i odustaju od proizvodnje uopšte", rekao je Stojanović, dodajući da su nekoliko puta tražili pomoć od ministarstva, te da im je ona obećana nekoliko puta, ali, kako kaže, nikad nije realizovana.

"Imali smo sastanak i prijedlog da se hladnjačarima isplati neki vid pomoći kako bi oni mogli da isplate novac proizvođačima", rekao je Stojanović, dodajući da na ovom području 50 odsto proizvođača živi od proizvodnje maline.

"Oni nisu naplatili ni prošlogodišnju malinu, te samim tim nemaju šta da ulože u ovu sezonu, a zbog ovog problema polako gube i volju za rad", kazao je Stojanović.

Kako je rekao, ukoliko se uskoro ne riješi ovaj problem, hladnjačari sigurno neće moći da otkupe ništa od ovogodišnje proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti