Među najvećim proizvođačima

Brendiranje malina u Srebrenici

21.04.2023. 09:51 / Izvor: BHRT
maline

Bratunac je među nekoliko područja u Bosni i Hercegovini koje pozicioniraju našu zemlju među deset najvećih proizvođača malina u svijetu.

Bratunac je među nekoliko područja u Bosni i Hercegovini koje pozicioniraju našu zemlju među deset najvećih proizvođača malina u svijetu. Ipak, većina proizvođača maline u Bratuncu- još čeka isplatu otkupa prošlogodišnjeg roda.

O daljnjem razvoju malinarstva u ovoj lokalnoj zajednici, razgovarano je i tokom posjete ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca sa čelnicima Bratunca.

Samo tri hladnjače sa područja Bratunca su svojim kooperantima isplatile traženih 8,5 KM po kilogramu za prošlogodišnji rod maline. Ovim je većina malinara dovedena na rub egzistencije.

"Preko 500 porodica živi samo od maline, a preko 1000 se bavi proizvodnjom maline. Ovdje imamo i rasadnik, imamo sistem za navodnjavanje imamo rasadne kapacitete, šteta bi bilo radi jedne loše sezone da to sve propadne… da se pojačaju podsticaji ministarstva RS, a isto tako državnog ministarstva da se da neki podsticaj i za hladnjače i za proizvođače", kaže Ivan Stojanović, predsjednik UO Udruge malinara "Vilamet". 

Jedna od ključnih tema tokom današnje posjete ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Staše Košarca Bratuncu bila je i dalji razvoj malinarstva u ovoj opštini. Najavljuje aktivnosti ka poboljšanju statusa proizvođača.

"Vjerujem da ćemo svi zajedno sa nivoa RS, zajedničkog nivoa, agencija sa kojima raspolažemo…organizovati neku vrstu savjetovanje kako i na koji način unaprijeđivati tu vrstu proizvodnje, kako doći do finalne proizvodnje i eventualno investirati kako bi se i neki prerađivački kapaciteti zajedno u kooperaciji sa nekim inostranim investitorima uradili", kaže Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na sastanku u Bratuncu se razgovaralo i o mogućnostima za otvaranje bescarinske zone do kraja maja ove godine , kao i programu energetske efikasnosti u objektima javnih ustanova i kolektivnog stanovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti