Veliko nezadovoljstvo

Malina pola godine čeka u hladnjači, proizvođači čekaju isplatu

09.01.2024. 08:39 / Izvor: Glas Srpske
malina

Malinare zabrinjava podatak da je voće i dalje u hladnjačama pa je neizvjesno kada će im biti isplaćeno i tih 2,80 KM po kilogramu.

Iako su pojedini proizvođači sa područja Bratunca, Srebrenice i Milića svoje maline predali hladnjačarima prije skoro šest mjeseci i to po znatno nižoj cijeni od očekivane, ni taj novac im još nije isplaćen.

Samo u ove tri lokalne zajednice više od hiljadu porodica živi od rada u malinjacima, u kojima su prethodne sezone zabilježeni i slabiji prinosi, a ako se nastave tako nepovolji trendovi, mnogi će biti primorani da se preorijentišu na drugu proizvodnju.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović, koji zastupa malinare s područja Bratunca, Milića i Srebrenice, potvrdio je za “Glas” da nisu dostigli cijenu od 4,5 marke, što im je bio cilj za 2023. godinu, a još više zabrinjava podatak da je voće i dalje u hladnjačama pa je neizvjesno kada će im biti isplaćeno i tih 2,80 KM po kilogramu.

"Veliko je nezadovoljstvo među malinarima, jer i dalje čekamo novac", kazao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, hladnjačari sve to pravdaju nepovoljnim stanjem na tržištu.

"Po svim proračunima da bismo proizveli kilogram maline mi potrošimo i do 3,8 KM što znači da smo marku u minusu po svakom kilogramu", rekao je Stojanović.

Iza malinara je, kaže Stojanović, bez dileme najteža godina otkad se bave proizvodnjom, a u novu su ušli sa starim problemima.

"Sporan je nastavak proizvode. Siguran sam da to neće biti u obimu kao do sada. Kada je bila ekspanzija maline, imali smo 2.5000 tona, a posljednjih godina ta proizvodnja stagnira. Već ima zasada gdje proizvođači uopšte ne razmišljaju o nastavku, a puno je i onih zapuštenih jer ljudi nisu ni na nuli", rekao je Stojanović dodavši da su sve zalihe u hladnjačama, jer svoj prostor za skladištenje nemaju.

S druge strane, hladnjačari pozivaju na strpljenje. Vlasnik najveće hladnjače na tom području “Agro dr” iz Bratunca Petko Rankić kazao je za “Glas Srpske” da je lani bio dosta oprezniji u odnosu na 2022. godinu kada je za kilogram maline plaćao 8,5 maraka.

"Te cijene su 'naduvali' nakupci, ali sam i tada ispoštovao proizvođače. Ove godine otkupio sam oko 700 tona koje stoje u hladnjači, konzervirane i čekaju kupce. Imao sam neke ponude iz Švedske i Njemačke, ali nisu bile povoljne", rekao je Rankić i apelovao na sve proizvođače da sačekaju još godinu, dvije da ne uništavaju malinjake.

Dodao je da razumije probleme proizvođača, te da većina njih čeka na isplatu novca kako bi mogli planirati proljećne radove u malinjacima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti