Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Miro Džakula: Nema odgode plaćanja PDV-a

13.04.2020. 14:38 / Izvor: Avaz.ba

Zahtjevi za odgodu plaćanja PDV-a su neozbiljni i neutemeljeni, kazao je Miro Džakula, generalni direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

On je pojasnio da su za prva prva tri mjeseca prihodi veći za 59 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, ali da se sada čekaju podaci za april.

"Sada ćemo vidjeti šta će se dešavati. Mislim da bi se trebao očekivati pad. Ali, ono što mislim i tvrdim, kao što je u drugim zemljama na zemaljskoj kugli koje su pogođene koronavirusom, ne smije se dirati u PDV. Jer, PDV se plaća isključivo kada se izvrši potrošnja. Dakle, PDV se plaća na porez na promet i izvršene usluge i naknadu. Znači, oni koji ne rade, ne pružaju usluge, nemaju ni obaveze da plaćaju PDV. A oni koji rade, poput trgovina, trebaju plaćati PDV. A poticaj, odnosno stimulacije, trebaju se ogledati kroz direktne poreze, kroz subvencije države za poreze i doprinose", kaže Džakula za “Dnevni avaz”.

Ovi zahtjevi da se svi oslobode plaćanje PDV-a su “politička retorika da se dodvori onima kojima odgovara”, smatra Džakula.

"Ti zahtjevi nisu utemeljeni ni u zakonu niti su utemeljeni na ekonomskim kretanjima. Odrazit će se sve na makroekonomsku stabilnost BiH. Vrlo je jasno, ko ne radi, nije ni obavezan da plati. Ako se bude diralo u PDV, on je 80 posto fiskalnih prihoda svih nivoa vlasti, i ako se to dirne bez analiza i izračuna šta će biti ako se promijeni rok ili se oslobode, neozbiljno je", kaže Džakula.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti