Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mišić: I ovoga puta najlošije su prošli zaposleni u obrazovanju

11.04.2014. 08:52 / Izvor: BHRT

U intervjuu za BHRT predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić komentirala je novi Zakon o platama budžetskih korisnika, koji je usvojila Narodna skupština RS.  Zakon će vratiti primanja radnika u pravosudju, obrazovanju i policiji na nivo iz 2012. god., ali neće ispraviti velike razlike u platama zaposlenih sa SSS u odnosu na one sa VSS. Njime nisu otklonjene ni razlike u koeficijentima za istu stručnu spremu u različitim oblastima tako da  razlike u platama po ovom osnovu mogu biti od 150 d0 450 KM.

"I ovoga puta najlošije su prošli zaposleni u obrazovanju. Savez sindikata RS iskoristiće izbornu godinu da izvrši dodatni pritisak na Vladu RS kako bi se nepravda otklonila i taj disparitet sveo na najmanju moguću mjeru“, rekla je Mišić.

Prema njenim riječima  za plate budžetskih korisnika po novom zakonu potrebno je dodatnih 8 ili 9 miliona KM, što nije mnogo za entitetski budžet od 2 milijarde KM. Predsjednica Saveza sindikata RS smatra da ove plate neće biti dovodjene u pitanje ni nakon oktobarskih izbora jer, kako je rekla: "Ko god bude bio na vlasti imaće zadatak da napuni državnu kasu."

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti