Moguće formiranje libijskog i bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća

16.12.2020. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Moguće formiranje libijskog i bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća

Generalni direktor Libijske kompanije za strana investicije naglasio je dubinu odnosa dviju prijateljskih zemalja.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković primio je u posjetu Salema Hanisha, generalnog direktora Libijske kompanije za strane investicije, a sastanku su prisustvovali i Al Motasem Bellah Jamal Dhawi, otpravnik poslova u libijskoj ambasadi i g. Adel Ambija, rukovodilac u Ministarstvu vanjskih poslova.

Na sastanku, održanom 14.12.2020. godine, razgovarano je o mogućnostima i modelima razvoja i jačanja trgovinsko-ekonomskih odnosa i mogućnosti ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Tijekom sastanka predsjednik Vuković je goste upoznao s gospodarskim potencijalima Bosne i Hercegovine i mogućnostima za suradnju s bh. kompanijama, posebno s onim koje su izvozno orijentirane i predstavljaju investicionu priliku za inozemne partnere. Također, predsjednik je predstavio i djelokrug rada Komore i tom prilikom kazao da Komora, u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, zajedno s svim institucijama i organizacijama, uključujući i diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini, sprovodi aktivnosti kako bi, posebno u novonastalim okolnostima uzrokovanim pandemijom, pomogla privredi Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vuković je tijekom sastanka istaknuo oblasti pogodne za investiranje libijskih kompanija, a to su prije svega metalna industrija, industrija kablova, nekretnine iz oblasti turizma poput banjskih lječilišta i hotela, proizvodnja vode, izgradnja vjetroparkova i solarnih panela, stočna hrana i prehrambena, te drvna industrija. Također, istaknuo je prednosti korištenja kapaciteta Luke Ploče koja je željeznički povezana i služi kao servis za gospodarstvo Bosne i Hercegovine, a sve to stvara pretpostavke za olakšani vanjskotrgovinski promet sa Libijom.

Generalni direktor Libijske kompanije za strana investicije naglasio je dubinu odnosa dviju prijateljskih zemalja i dodao je da postoji širok prostor za konstruktivnu suradnju, te predložio formiranje zajedničkog libijskog i bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća, što bi doprinijelo približavanju stavova i razvoju novih vizija i ideja u oblasti gospodarstva.

Nakon diskusije dvije strane su zaključile da je neophodno ubrzati formiranje Poslovnog vijeća BiH-Libija kao operativno tijelo poduzetnika dvije zemlje kroz koje bi mogli raditi na realizaciji konkretnih investicijskih u uvozno-izvoznih aranžmana.

Početkom iduće godine Vanjskotrgovinska komora BiH će biti domaćin privredne delegacije iz Libije predvođene libijskom komorom, i tom prilikom se očekuje potpisivanje sporazuma o formiranju pomenutog Poslovnog vijeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti