Neizvjestan početak fiskalizacije u FBiH

31.08.2010. 10:30 / Izvor: Dnevne novine SAN
Neizvjestan početak fiskalizacije u FBiH

"Fiskalizacija u FBiH će početi kada tehnička komisija završi svoj posao i dostavi zapisnik nakon čega slijedi potpisivanje ugovora za certifikate sa odabranim zastupnicima". Ovo je za "San" potvrdio pomoćnik ministra finansija FBiH Hajrudin Hadžimehanović, istaknuvši da svi zastupnici fiskalnih kasa moraju dobiti uvjerenja o ispravnosti fiskalnih uređaja koja radi tehnička komisija.

"Kada dobiju uvjerenje o ispravnosti fiskalnih uređaja slijedi potpisivanje ugovora o pravima i obavezama sa nadležnim ministarstvom. Kad se završi ta procedura, proizvođači ne stavljaju u funkciju fiskalni uređaj nego to vrše serviseri sa ovlaštenim osobama Porezne uprave FBiH. Prema tome, da bi fiskalni uređaj bio stavljen u promet, proizvođači moraju dobiti identifikacioni fiskalni broj fiskalnog uređaja i identifikacioni broj fiskalne memorije", objasnio je Hadžimehanović.

Mada je u nekoliko navrata najavljivano da će fiskalizacija početi prvog dana naredne godine Hadžimehanović je naglasio da tačan datum o provedbi fiskalizacije nije određen, a ni fiksiran jer se moraju zadovoljiti navedeni preduslovi. Podsjećanja radi firme koje su zadovoljile kriterije javnog poziva za registrovanje proizvođača ili zastupnika fiskalnih sistema koji je raspisalo Federalno ministarstvo finansija su "Tring" Gračanica, "NEOSOFT COMPUTERS" Mostar, "SK Tradeing", "SIMCO "Sarajevo, "Mikroelektronika" Banja Luka, "INTERLINEA" Sarajevo, "DIGIT RS COM" Banja Luka, "ERP Consulting" Ilidža i "KIMTEC" Vitez.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti