Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Neki kantonalni premijeri nisu za lockdown u Federaciji BiH

23.03.2021. 00:00 / Izvor: Akta.ba

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su jučer online sastanak s kantonalnim premijerima, kako bi u skladu s dogovorom s jučerašnjeg sastanka, harmonizirali dalje zajedničko djelovanje.

Premijeri su, iznoseći najnovije podatke o broju oboljelih, ukazali da se radi o povećanom broju pacijenata kojima je neophodna hospitalizacija, dok broj zaraženih u većini kantona još nije dostigao broj zaraženih koji je u Federaciji bio najveći u vrijeme drugog vala pandemije, krajem novembra prošle godine.

Usljed povećanja broja oboljelih, u svim kantonima su pooštrene mjere u skladu s preporukama kriznih štabova, ali situacija nije ista u svim kantonima.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je predložio da se na nivou Federacije usklade mjere u ograničenju kretanja roba i ljudi, odnosno da se pokuša uskladiti rad ugostiteljskih objekata zbog „prelijevanja ljudi iz kantona u kanton“, što doprinosi povećanju širenja zaraze koronavirusom, a ostale mjere da donose kantoni u dogovoru s kriznim štabovima, a što su podržali i ostali učesnici sastanka.

Zbog velikog pritiska na bolnice, pogotovo u Bosanskopodrinjskom kantonu, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu, ukazano je na potrebe stručnog kadra, određenih lijekova i medicinske opreme, ali i na eventualne probleme s dovoljnim količinama kisika.

Na sastanku je razgovarano o „lockdownu“, pooštravanju mjera, ali i provođenju izrečenih mjera. Većina premijera se složila da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika. Pomenuto je i da je Federacija već jednom imala potpuni „lockdown“, ali da se to različito poštovalo u kantonima, zbog čega su se svi složili da je neophodno obezbijediti provođenje postojećih mjera.

Na kraju sastanka, premijer Novalić je, sublimirajući prijedloge i preporuke, usaglasio s kantonalnim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi.

O ovome, kao i ostalim konkretnim prijedlozima kantona, preporuke će već sutra ujutro pripremiti premijer Novalić zajedno s dopremijerima Milićević i Drljačom te u dogovoru s Kriznim štabom, uputiti ih na usvajanje Vladi Federacije.

Sastanci premijera i dopremijera Federacije BiH, kako je danas dogovoreno, održavat će se svakog ponedjeljka s kantonalnim premijerima, kako bi se odluke donosile sinhronizirano i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti