Vijesti / SVIJET

New York lansirao prvi digitalni Covid pasoš

30.03.2021. 09:04 / Izvor: seebiz.eu

COVID-19 putovnice postale su stvarnost u državi New York u SAD-u, nakon što je njihovo lansiranje objavio guverner Andrew Cuomo.

Digitalna COVID putovnica pod nazivom Excelsior Pass pruža dokaz da je osoba koja je posjeduje cijepljena ili je nedavno imala negativni test na COVID-19.

Kada želite predočiti putovnicu nekome tko vas to zatraži, možete koristiti virtualni novčanik svojeg telefona za Android ili iOS ili isprint QR koda koji prikazuje da ne predstavljate prijetnju od zaraze kada idete na koncert ili predstavu u kazalištu. Ustanove ili tvrtke koje će kontrolirati putovnice već imaju mogućnost preuzimanje posebne aplikacije za skeniranje Excelsior Passa ili QR koda pomoću pametnog telefona.

Prve ustanove koje će tražiti digitalnu COVID putovnicu od svojih posjetitelja biti će Madison Square Garden u New Yorku te Times Union Center u Albanyu.

Guverner Cuomo ističe da će izdavanje putovnice biti isključivo na dobrovoljnoj bazi, a moći će je koristiti tvrtke i javnost. Također dodaje da putovnica ne pohranjuje privatne zdravstvene podatke korisnika, a kombinacija više sigurnosnih sustava poput blockchain "ledgera" i enkripcije pomoći će u očuvanju privatnosti i sprječavanju izrade falsifikata.

Mada su COVID-19 putovnice zasad samo opcijske, postoji mogućnost da jednog dana postanu obvezujuće ukoliko se za to stvori zakonsko uporište, što bi se vrlo lako moglo realizirati u skoroj budućnosti.

Mnogi se već brinu da je jako upitna etičnost Excelsior Passa ukoliko postane službena propusnica koja će vam omogućiti sudjelovanje u javnim aspektima života.

PODIJELI:

TAGOVI:

new york

digitalni covid pasoš

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti