Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novim zakonom izmijenjen dosadašnji zakon o unutrašnjem platnom prometu FBiH

12.01.2021. 07:41 / Izvor: Fena

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na sjednici jučer, kao i Predstavnički dom oktobra prošle godine, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjem platnom prometu FBiH.

Dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević prethodno je delegatima primarno obrazložila da je ovim zakonom predviđena uspostava registra računa fizičkih osoba, što će činiti Finansijsko-informatička agencija (FIA).

"To će omogućiti bržu i lakšu identifikaciju računa dužnika u poreznom i izvršnom postupku, kao i u drugim sudskim postupcima, kod istraživanja sumnjivih aktivnosti, sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i drugo. To će doprinijeti efikasnijem radu nadležnih sudova, poreznih, istražnih i drugih organa, kojima će biti olakšan i ubrzan pristup podacima o bankarskim novčanim računima fizičkih osoba, koje neće morati, kao do sada, tražiti od pojedinačnih banaka, već direktno od FIA-e, a koja je ovim zakonom ovlašćena uspostaviti i voditi registar računa fizičkih osoba", navela je Milićević.

Registar neće sadržavati podatke o stanju i prometu po računima niti će podaci biti javno dostupni jer se na njih primjenjuju propisi kojima se uređuje poslovna tajna i zaštita ličnih podataka. 

Ovim zakonom se stvaraju i uvjeti da konkurencija među bankama i kartičnim sistemima dovede do bržeg razvoja bezgotovinskih plaćanja, navedeno je također iz Federalne vlade kao službenog predlagača Zakona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti