Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

NS RS: Novo zaduživanje od 6,2 miliona KM

06.03.2014. 09:15 / Izvor: BHRT

NS RS sinoć je usvojila odluku o dugoročnom zaduživanju  za izgradnju paviljona u kampusu Univerziteta u Banjaluci u iznosu od 6,2 miliona KM, kao i niz zakonskih akata.

Usvajanjem akata koje su poslanici razmatrali u protekla dva dana, u Banjaluci je sinoć završena 33. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS), koja se sa prekidima održavala u više navrata po nekoliko dana.

Usvojena je odluka o dugoročnom zaduživanju RS za izgradnju paviljona u kampusu Univerziteta u Banjaluci u iznosu od 6,2 miliona KM.

Maksimalan rok otplate kredita je do četiri godine, a maksimalna visina kamatne stope do sedam posto godišnje.

Poslanici su usvojili Program rada NS RS za 2014. godinu, kojim je predviđeno razmatranje 56 zakona i 65 tematskih cjelina, kao i  Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti u RS, kojim se uspostavlja Fiskalni savjet kao nezavisni organ s ciljem dodatnog unapređenja fiskalne odgovornosti RS.

Usvojen je i Nacrt zakona o državljanstvu RS, kojim se uređuju način, uslovi i postupak za sticanje i prestanak državljanstva, a na sveobuhvatan način rješava i pravni status djece rođene van teritorije RS koja, po porijeklu roditelja, stiču pravo na državljanstvo RS.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju, kojim se preciziraju vrste naučnoistraživačkih radova, odnosno rezultata za koje se utvrđuje vrijednost koeficijenta kompetentnosti.

Također je usvojen Nacrt strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u RS 2014-2018. godine, čiji je generalni cilj pružanje podrške održivoj promociji i razvoju volontiranja, te povećanju volonterskog angažmana u RS.

Usvojen je Izvještaj o napretku u primjeni normativno-pravnih standarda za ravnopravnost spolova u oblasti rada i zapošljavanja u RS za period 2010-2012. godine, u kojem se navodi da institucije i organizacije u RS preduzimaju mjere kako bi se poboljšalo učešće žena na tržištu rada.

Poslanici su usvojili i Informaciju o aktivnostima RS u oblastima regionalne i institucionalne saradnje, u kojoj se navodi da je jedan od prioriteta RS dalje jačanje specijalnih i paralelnih veza sa Srbijom.

Usvojena je Informacija o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, u kojoj se navodi da će realizacijom Regionalnog stambenog programa u BiH trajno biti zbrinuto 5.400 porodica ili 14.000 lica, a u RS 4.200 porodica.

Parlament je usvojo i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o “Željeznicama RS”, kojim su zakonska rješenja usklađena sa Zakonom o žičarama za prevoz lica, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima.

Usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o apotekarskoj djelatnosti, kojim se brišu odredbe koje se odnose na apotekarskog radnika, odnosno diplomiranog farmaceuta sa 180 ECTS bodova.

Usvojena su pravila za izradu zakona i drugih propisa RS, kojim se uređuju načela i pravna tehnika za izradu zakona, podzakonskih propisa i drugih opštih akata.

Poslanici su primili k znanju Informaciju o zaključnim komentarima i preporukama za BiH Komiteta UN za ukidanje diskrimincije žena, u kom se pozdravljaju povećani napori u suzbijanju nasilja u porodici.

Usvojene su i Informacija o realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja RS 2012–2016. godina za period 1. avgust 2012–1. decembar 2013. godine, te Odluka o usvajanju Nacrta izmjena i dopuna prostornog plana RS do 2025. godine u kojoj se navodi da se ovaj nacrt daje na javni uvid u trajanju od 60 dana u sjedištima jedinica lokalne samouprave.

Na sjednici nije usvojen Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS, kojeg je predložio poslanik Vojislav Gligić iz Narodnog demokratskog pokerta (NDP).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti