Od početka godine moguće elektronsko podnošenje prijava za PDV

03.01.2018. 10:26 / Izvor: Glas Srpske
Od početka godine moguće elektronsko podnošenje prijava za PDV

Velikim poreskim obveznicima će već danas putem elektronske pošge biti dostavljena izjava koju treba da popune da bi mogli da koriste elektronske usluge UIO.

Velikim poreskim obveznicima u BiH od početka ove godine omogućeno je elektronsko podnošenje prijava za porez na dodatu vrijednost (PDV) i akcize.

Novine je donijelo usvajanje pravilnika o primjeni zakona o porezu na dodatu vrijednost i o akcizama.

Prije nego što velikim poreskim obveznicima bude omogućeno da elektronskim putem podnose prijave oni moraju da se registruju na e-portal. Registracija je definirana upustvom o registraciji korisnika elektronskih usluga Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

"Korištenjem elektronskih usluga poreski obaveznici mogu na jednostavniji način koristiti prava i izvršavati obaveze koje se tiču indirektnih poreza. U svakom trenutku imaće prristup podacima na e-portalu, prije svega onima u jednistvenom registru obaveznika indirektnih poreza, te podacima sa poreske kartice i drugim aktivnostima. Ovim otvoramo novo poglavlje u komunikaciji sa obveznicima", kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Velikim poreskim obveznicima će već danas putem elektronske pošge biti dostavljena izjava koju treba da popune da bi mogli da koriste elektronske usluge UIO.

"Potpisanu i ovjerenu izjavu treba da dostave najkasnije do 12. januara u regionalni centar UIO kojem pripadaju. Ako neko od njih ne popuni izjavu nismo dužni da ih registrujemo. Nakon provjere ispravnosti izjave aktiviraćemo korisnički nalog za e-portal i na imejl adresu dostaviti obavještenje da je to učinjeno", kazao je Kovačević. UIO je pozvao i mala i srednja preduzeća da podnesu zahtjev za registraciju na e- portal, tako da će i oni kasnije moći elektronski podnositi prijave.

Svi obveznici ove godine moraju preći na elektronsko podnošenje prijava. S obzirom na pogodnosti koje su im pružene, najbolje je da se što prije registruju za ovaj proces. Očekuje se da od početka 2019. godine u potpunosti pređemo na elektronsku komunikaciju sa poreskim obveznicima – kazao je Kovačević.

Privrednici ističu da su već obaviješteni o novinama koje je uveo UIO.

"Omogućavanje elektronskog podnošenja prijave za PDV i akcize je jedan od boljih poteza institucija. To će preduzećima smanjiti administrativne troškove i omogućigi lakši rad. Novi sistem rada je jednostavniji i praktičniji", kazao je predsjednik Unije ucruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH će u saradnji sa Udruženjem ekonomista RS – SWOT održati seminare za velike poreske obveznike na kojima će biti predsgavljeni svi detalji u vezi sa podnošenjem elektronskih prijava za PDV i akcize i registraciju na e-portal. Prvi seminar biće održan 25. januara u Tuzli, a dan kasnije u Sarajevu. Isti skup zakazan je za 30. januar u Banjaluci, 1. i 2. februar u Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti