Odjel za vize Ambasade Njemačke u BiH postepeno uspostavio rad sa strankama

20.08.2020. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Odjel za vize Ambasade Njemačke u BiH postepeno uspostavio rad sa strankama

Odjel za vize Ambasade Njemačke u BiH je postepeno uspostavio rad sa strankama, potvrđeno je iz ove ustanove za Akta.ba.

Odjel za vize Ambasade Njemačke u BiH je postepeno uspostavio rad sa strankama, potvrđeno je iz ove ustanove za Akta.ba.

Kako su nam rekli, ovakav način rada će se odvijati koliko je to moguće, uzimajući u obzir sve potrebne sigurnosne mjere zbog pandemije koronavirusa i trenutno dozvoljene mogućnosti ulaska u Njemačku, što će i nastaviti činiti u skladu sa razvojem situacije vezano za putna ograničenja koja se odnose na bh. državljane.

Privrednici mogu načelno do 90 dana bez vize ući u Njemačku.

"Zbog pandemije koronavirusa trenutno se moraju uzeti u obzir sljedeća pravila: samostalni privrednici i uposlenici privrednih subjekta koji putuju službeno, a koji obavljaju poslove i zadatke prema članu 16, stavka 2, Pravilnika o zapošljavanju, mogu u iznimnom slučaju ući u Njemačku, ukoliko ispunjavaju uslove (za iznimne slučajeve). To podrazumijeva da u Njemačkoj za poslodavca sa sjedištem u inostranstvu moraju voditi razgovore i pregovore, sastavljati ugovorne ponude, zaključivati ugovore ili nadzirati sprovođenje ugovora. Daljnji uslov bi bio da se u dovoljnoj mjeri dokaže (npr. odgovarajuća potvrda od poslodavca ili poslovnog partnera iz Njemačke) da je putovanje i za vrijeme pandemije apsolutno neophodno. Neovisno od prethodnih objašnjenja, odluku o odobrenju ulaska donosi Savezna granična policija na licu mjesta, pri ulasku, na osnovu svoje stručne procjene", rečeno je za naš portal.

Za sva pravila ulaska i mogućnosti za bh. državljane, moguće je informisati se putem njihove internet stranice https://sarajewo.diplo.de/ba-sh/aktuelles/-/2363048.

Na pitanje da li su privrednici imali probleme pri ulasku u ovu zemlju, odgovorili su nam da nemaju saznanja o tome koji konkretni problemi postoje ili su postojali, s obzirom na to da je u Njemačku moguće ući bez vize, te da se odluka o ulasku zasniva na procjeni Savezne granične policije.

Kada je riječ o eventualnim problemima bh. radnika koji su imali odobren termin za vizu, rekli su nam da je to zavisi od same svrhe boravka za koju je podnesen zahtjev.

O ovome je moguće se informisati  putem linka: https://sarajewo.diplo.de/ba-sh/aktuelles/-/2363048.

Kako je navedeno na stranici Ambasade, u kategoriji za za šengenske vize, au-pair, volontere, jezički kurs, zapošljavanje na brodovima, traženje posla, mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja ili mjesta za studiranje će opet biti dostupni, čim mjere ograničenja za te svrhe boravaka budu ukinute.

Tada će termini u odgovarajućoj kategoriji biti dostupni i slobodni za rezervaciju.Trenutno se obrađuju zahtjevi za onu svrhu boravka za koju je omogućen ulazak u Njemačku.

Za sve ostale svrhe boravaka obrada zahtjeva trenutno nije moguća i i stavljena je na čekanje.

Foto: (C) G. Kowal-Manderla

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti