Poljoprivreda

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Tomislavgrad dala u zakup 782,43 ha u svrhu poljoprivredne proizvodnje

Načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić potpisao je u četvrtak 25 ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području te općine.

02.12.2021. 12:56 / Izvor: Akta.ba

Načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić potpisao je u četvrtak 25 ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području te općine.

Kako navode iz Ureda načelnika, na objavljeni javni natječaj za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta pristiglo je 38 prijava od kojih su 25 ocijenjene kao potpune i najpovoljnije ponude.

"Interes poljoprivrednih proizvođača za zakup poljoprivrednog zemljišta znatno je veći od ponuđene površine, a prema pristiglim prijavama traženo je 3203,65 ha", istaknuli su iz spomenute općine. 

Predmetnim ugovorima ukupno je dano u zakup 782,43 ha u svrhu poljoprivredne proizvodnje na rok od 10 godina.

Ukupna godišnja zakupnina iznosi 221.029 maraka koja se uplaćuje u korist javnih prihoda Proračuna HBŽ-a koju županijska riznica raspoređuje u omjeru 80 posto u korist Proračuna općine Tomislavgrad, a 20 posto je prihod županijskog proračuna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti